Z těchto UV aktivních minerálů se tvořila část vídeňského Prátru

2. květen 2022
Poklady minulosti

Městské muzeum Horažďovice sídlící v prostorách zámku se může pochlubit zbrusu novou expozicí s názvem Myslí a kladivem. Součástí expozice je i takzvaná UV místnost, kterou si jistě oblíbí nejeden návštěvník. Vizuálně je totiž velice zajímavá.

„V UV místnosti jsou prezentovány minerály, které v různém spektru ultrafialového světla vykazují luminiscenci, neboli záření. Úplně nahoře, na vrcholu takové pyramidy, není minerál, ale mísa na nožičce z barevného skla. Jedná se o uranové sklo z 19. století, kdy přidávali smolinec do skla, které jej zbarvilo. Tenkrát ještě nevěděli, že to bude vykazovat luminiscenci a že je to radioaktivní a škodlivé. Kolem máme zářivě zelené kameny, to jsou vzorky rudniny s uranovými slídami,“ začal s popisem kurátor přírodovědných sbírek horažďovického muzea Aleš Červený, který pokračoval:

„Dále tady máme zelené fluority pocházející z nedalekých Mutěnic na Strakonicku. Fluorit se používal v chemičce, kde z něj dostávali fluor, ale protože jsou to krásně jablečně zelené krystaly, tak byl využíván i na to, že tyto rozbité krystaly vozili do vídeňského Prátru, dalo by se říct na atrakce. K těm jednotlivým atrakcím, třeba ke známému vídeňskému kolu, vedla jablečně zelená cestička, jež byla vysypaná materiálem právě z Mutěnic.“ Dále byly větší krystaly fluoritu slepovány k sobě a byly z nich v zábavním parku tvořeny jeskyně.

Které další minerály v UV místnosti uvidíte? To se dozvíte v reportáži.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio