Za lyžování si lidé připlatí, horský areál Arber na Velkém Javoru zavádí úsporná opatření

14. listopad 2022 11:32, aktualizováno

Lyžařské areály, stejně jako jiné subjekty, reagují na energetickou krizi. Jedním z nich je Arber na Velkém Javoru v Bavorsku, který zavádí řadu úsporných opatření.

V uplynulých letech provoz sportovního areálu za česko-bavorskými hranicemi limitovala coronavirová pandemie. Návštěvnost se postupně vrátila k normálu, nyní ovšem areál čelí růstu cen energií, pohonných hmot nebo inflaci.

Náklady rostou i domácnostem, a tak je otázkou, kolik lidí vůbec v zimě na nejvyšší horu Bavorského lesa dorazí. V běžném roce přijede do střediska Arber v létě 200 tisíc a v zimě 300 tisíc návštěvníků. Andreas Stadler, zástupce areálu pro marketing a komunikaci, odhaduje, že lyžařů dorazí letos v zimě asi o 10 procent méně. „Počítáme s menším počtem lyžařů, ale věříme, že dorazí hodně výletníků, kteří se k nám vydají na zimní procházky,“ uvádí.

Arber chce co nejvíce ušetřit

Za lyžování si letos přirozeně připlatíme. Středisko Arber zdražilo zatím o 10 procent, ale zavádí úsporná opatření, aby zmírnilo růst nákladů na provoz a tím i zvyšování cen za služby.

„Máme instalované solární panely, disponujeme také vlastními vodními elektrárnami, takže 60 procent energie, kterou potřebujeme, si vyrobíme sami. Nebudeme už zasněžovat plošně, ale cíleně jen ta místa, kde pokrývka chybí. V neposlední řadě pro letošní sezónu rušíme večerní lyžování, jelikož osvětlení sjezdovky je velký žrout energie. Chceme udělat vše pro to, abychom i nadále byli areálem dostupným pro rodiny,“ dodává Andreas Stadler.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio