Za muzikou z Moravy, Slovenska i Polska přijďte do rozhlasu!

12. červen 2014

Cimbalista z Uherského Hradiště, kontrabasista z Košic a zpěvačka z Krakova. Co mají společného? Už tento týden se sejdou v Plzni na Mezinárodním folklorním festivalu – a dokonce i v našem hudebním studiu!

Už se stalo tradicí, že v rámci Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF PLZEŇ, který každoročně v červnu probíhá v Plzni a v okolí, se nejlepší muziky scházejí i v Českém rozhlasu Plzeň na festivalové veřejné rozhlasové nahrávce. Mezinárodní muzikantské setkání pokaždé probíhá ve velmi příjemné atmosféře. Představí se tentokrát muzikanti z jižní Moravy, východního Slovenska a také z polského Krakova.

Cimbálová muzika „Ohnica“ z Uherského Hradiště se věnuje písňovému repertoáru z hradišťského Dolňácka i celého Slovácka. Její název má symbolizovat hořící trávu na poli v podzimním slunci. Zároveň se ale muzika k tomuto názvu přiklání i z jiného hlediska – a tím je temperament a ohnivost hudebního projevu, který muziku provází.

Cimbálová muzika „Ohnica“ z Uherského Hradiště

Temperamentem rozhodně nebude šetřit ani druhá kapela, která do Plzně dorazí z Košic. Jde o slovenskou cimbálovou muziku doprovázející folklorní soubor „Borievka“. Tento soubor se s velkou vervou a na vysoké úrovni věnuje folkloru východoslovenského regionu – konkrétně oblastí Zemplín, Šariš a Spiš.

Folklorní soubor Borievka z Košic

Hudební trojlístek ve studiu doplní ještě kapela z polského Krakova. Jedná se o muzikanty, kteří doprovázejí tanečníky z folklorního souboru „Krakus“. Ten prezentuje polskou lidovou hudbu a písně z oblasti Krakov a kromě muziky okamžitě zaujme si svými krásnými a velmi pestrými kroji.

Festivalová veřejná rozhlasová nahrávka pořadu „U muziky s Plzeňáky“ proběhne v neděli 15. 6. 2014 od 14 hodin. Pořadem provází Michaela Vondráčková. Vstup do studia je zdarma.

Těšíme se na vás!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.