Za několik týdnů se otevře opravená plzeňská katedrála

Katedrála svatého Bartoloměje v Plzni prochází již třetím rokem kompletní obnovou. Rekonstrukci podpořila Evropská unie a jde o vůbec největší opravy interiéru této katedrály za posledních sto let. Hlavní brána se slavnostně otevře 2. června.

Kompletní opravy, zvelebování a zrestaurování vnitřků hlavního plzeňského a také hlavního diecézního kostela se po třech letech blíží ke svému závěru. Stále je uvnitř ale spoustu drobné práce. Sesazují se dohromady oltáře, věší se obrazy a umisťují se sochy a další výzdoba. Dodělávají se také varhany.

„Pracovníci nyní restaurují předprseň kazatelny a zábradlí, opravují zlacení, nátěry a malby,“ poznamenal jeden z architektů Jan Trčka. Všechny zlaté prvky jsou vyčištěné a krásně září. Některé prostory katedrály jsou také nově vymalované a nově udělané jsou také rozvody elektřiny. „Katedrála se nám tedy rozzáří i novými světly, které už zde vidíme namontované,“ dodal Jan Trčka.

Návštěvníky čeká mnoho změn

Běžný návštěvník bude nyní moci vstoupit i do kostela hlavním vstupem. Dříve se člověk mohl dívat jen přes mříž. Také v podkroví proběhly opravy. Doplnila se část expozice, kam bude možné vstoupit při komentovaných prohlídkách s průvodcem. Možné bude prohlédnout si i celý krov katedrály.

Katedrála se otevře v červnu

Plzeňský kněz se na otevření katedrály již moc těší. „Do farnosti jsem nastoupil v době, kdy se katedrála opravovala, takže jsem ji nezažil v provozu. Jako kněz se nejvíce těším, až budou lavice v katedrále zaplněné lidmi,“ podotkl otec Pavel Petrašovský. Slavnostní znovuotevření opravené katedrály svatého Bartoloměje je naplánované na 2. června.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio