Za špatnou výslovnost dětí často může špatná komunikace rodičů

5. duben 2013

K logopedovi chodí stále více dětí. Nejčastěji kvůli nápravě nějaké konkrétní artikulační hlásky, rostou ale i počty případů opožděného vývoje řeči.

Je to nejen tím, že s dětmi méně mluvíme, ale také prý i způsobem, jakým s nimi mluvíme.

„Když s nimi mluvíme, tak spíše zády k nim. Jsme k nim otočení a chybí tam ten zrakový kontakt, nápodoba, postavení mluvidel. Pravdou je i to, že někteří rodiče mají méně času na ty děti, že děti sledují televizi a není to to aktivní povídání a spíše ta pasivní komunikace,“ upozorňuje na jeden z nešvarů doby klinická logopedka Ivana Vítovcová.

Zároveň vysvětluje, jak správně by měli rodiče s dětmi mluvit. „Alespoň na chviličku si s nimi sednout, dívat se do očí, dívat se na pusu a povídat si s nimi tímto způsobem,“ dodává.

Když už ale dítě z nějakého důvodu špatně mluví, neměli by rodiče návštěvu logopeda zbytečně odkládat. S nápravou artikulace by se mělo začít alespoň ve čtyřech letech.

Se složitějšími problémy by ale měli rodiče své děti přivést i mnohem dříve.

Vítovcová je radši, když přijdou děti mladší. „Proč je mám nechávat šišlat do těch pěti let, když nápravu můžu začít co nejdříve?“ apeluje na rodiče.

Pro děti je velice důležité, aby správnou mluvu zvládly co nejdříve.

„Dítě tak jak mluví, tak i ve škole potom píše a čte. Když ve své řeči neříká určitou artikulační hlásku, například l a zaměňuje jej za v, tak to i napíše,“ varuje před dalšími problémy.

Jeden den v týdnu ale ordinace patří i dospělým. Pomoc logopeda totiž potřebují i lidé po dopravních nehodách nebo mozkových příhodách.

autoři: Tomáš S. Šťástka , en
Spustit audio