Zabavte sebe i děti při výrobě velikonoční dekorace – roztomilého zajíčka

28. březen 2018

Zasaďte do paměti svých dětí hezké vzpomínky. Veselá velikonoční dekorace rozsvítí váš domov, zvedne vám náladu a při jednoduchém vyrábění podle návodu lektorů výtvarných technik Lenky Kohoutové a Jana Konáše se budete všichni dobře bavit.

Pomůcky a materiál

1 květník o průměru asi 7 cm

1 polystyrenová koule o průměru 6 cm

akrylové barvy

plyšové drátky

mechová guma

štětec

šídlo

nůžky

černý fix

řezák

tavná pistole

nalepovací očička

drobné dekorace – korálky, kytičky atd.

Velikonoční dekorace v podobě roztomilého zajíčka

Postup:

Polystyrenovou kuličku seřízneme řezákem přibližně o 1 cm, aby dobře nasedala na květník, kam ji přilepíme pomocí tavné pistole.

Květník i s přilepenou kuličkou natřeme dvěma vrstvami akrylové barvy podle vlastního výběru, vhodné jsou veselé jarní barvy. Necháme zaschnout.

Horní packy zajíčka můžeme vystřihnout z mechové gumy nebo vytvořit z plyšových drátků (15 cm dlouhý drátek přehneme napůl a na jednom konci zatočíme do spirály, čímž vytvarujeme ramínko) a nalepit tavnou pistolí. Do paciček můžeme vlepit drobnou dekoraci – vajíčko, kytičku, srdíčko apod.

Na uši zajíčka využijeme mechovou gumu i plyšový drátek zároveň. Z mechové gumy vystřihneme tvar ucha v podobě podlouhlé kapky, plyšový drátek přeložíme napůl, vytvarujeme do stejné kapky a tavnou pistolí nalepíme po obvodu na vystřižené ucho z mechové gumy. Drátek necháme dole trochu přečnívat (1 – 1,5 cm). Šídlem uděláme dírky do polystyrenové hlavičky a do nich vsuneme přečnívající drátek.

Na hlavičku namalujeme nebo nalepíme oči, nos vytvoříme z korálku a vykreslíme i tlamičku a fousky. 

Packy a uši zajíčka dozdobíme drobnými dekoracemi. Kolem krku můžeme uvázat mašli nebo krajku. Pokud chceme zaječí slečnu, lze krajku nalepit i v dolní části květníku po celém obvodu, tak vznikne sukýnka.

Na zadní stranu figurky nalepíme ocásek z bambulky.

Krásné Velikonoce!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.