Začala doba masopustů, ten největší v Plzeňském kraji se bude konat v Postřekově

1. únor 2023 15:07, aktualizováno

Městy a vesnicemi projdou po koronavirové pauze masopustní průvody bez omezení. Jen na Domažlicku se budou průvody s maskami konat zhruba na 30 místech. Ten největší masopust se tradičně uskuteční v Postřekově.

Masopust v Postřekově trvá pět dnů a letos se uskuteční od 17. do 21. února. „Začíná se v pátek večer, kdy se sejdou svobodní mladí na sezpívání. V sobotu pořádáme maškarní bál, v neděli kráčíme v krojovaném průvodu a v pondělí hrají už od poledne v hospodě dudáci, k večeru se pak přesune osazenstvo na sál, kde se koná takzvaný babský bál,“ popisuje Petr Buršík z Národopisného souboru Postřekov. Celou akci završí úterní maškarní průvod s obžalobou, odsouzením a exekucí Masopusta a truchlením pozůstalých u muziky. Veškerá zábava utichá úderem půlnoci, kdy se úterý přehoupne do Popeleční středy, kterou začíná čtyřicetidenní postní doba.

Krojovanému průvodu v Postřekově říkají „kytičková“. Svobodná děvčata, jež se účastní oblečená v chodských krojích, si svážou každá vlastní kytičku a na konci průvodu ji připnou na klopu chlapcům, již je v průvodu doprovázeli. Ti je pak nosí po celý zbytek masopustu.

Závěrečný průvod masek má svá pravidla

Vyvrcholením masopustu bývá tradiční průvod v maskách. „Lidé mohou přijít v čemkoliv, fantazii se meze nekladou. Jen v čele jsou hlavní postavy jasně dané, ty mají určitou symboliku,“ vysvětluje Petr Buršík. Průvod vede „droužka“ se slaměným věnečkem, v ruce nese housličky potažené černým suknem na znamení toho, že se „pohřbívá“ muzika. Hned za ní kráčí ženich s nevěstou a svatební hosté – dříve se totiž během postní doby nesměly pořádat nejen tancovačky, ale také svatby, řada párů se tedy snažila obřad stihnout právě během masopustu. V průvodu se za nevěstu často obléká velký muž, zatímco za ženicha pro změnu drobná žena. Po svatebčanech následuje muzika, pak chlapci, kteří by ten daný rok měli jít na vojnu, za nimi důstojný soudce, pak kat a za ním smrt.

Po covidové přestávce se na masopustních oslavách očekává hojná účast. Všem, kteří se na ně chystají, přejeme, aby si akci opravdu užili.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio