Začala registrace k očkování třetí dávkou vakcíny proti koronaviru

20. září 2021 19:46, aktualizováno

Nárok na očkování má každý, komu uplynulo osm měsíců od dokončené druhé dávky vakcíny. Podle ministerstva zdravotnictví by to dnes mělo být téměř osm tisíc lidí v celém Česku. Přeočkování pak doporučuje hlavně lidem nad šedesát let a rizikovým skupinám.

Například manželé Josefovi z Plzně, ačkoliv je jim nad 60 let, zatím o třetí dávce vakcíny proti koronaviru neuvažují. Myslí si, že vzhledem k tomu, že netrpí žádnými chronickými chorobami, dvě očkovací dávky postačí.

Oproti tomu většina klientů z plzeňského domova Senior rezidence Terasy o třetí dávku zájem má, potvrdila to ředitelka zařízení Milada Brašnová. A přeočkování budou seniorům doporučovat také v plzeňské Domovince. „Senioři mají velmi sníženou imunitu, a mám obavy, že jim budou protilátky klesat velice výrazně. Jsme očkováni v březnu, bude to opravdu ten listopad - prosinec, aby se nechali doočkovat. Budeme se snažit, aby sem přijel mobilní tým, anebo pokud to půjde přes obvodního lékaře,“ řekla ředitelka Domovinky Bohumila Hajšmanová.

V Plzeňském kraji se podle mluvčí Evy Mertlové může teď v září nechat přeočkovat třetí dávkou jen 46 osob. Ovšem ne všichni na třetí dávku musí jít. Rozhodnutí je na každém jednotlivci. „Očkování bude probíhat stejně jako u první dávky, tedy přes rezervační systém, který registraci na třetí dávku umožní jen lidem po uplynutí uvedené doby. Výjimku mají pouze lidé se speciální diagnózou,“ vysvětlila Eva Mertlová.

Co se týká domovů pro seniory a dalších pečovatelských zařízení, platí tam stejné pravidlo, tedy že očkování je možné až po uplynutí dané doby. Očkovat se bude ve stávajících centrech, případně mobilními týmy podle zájmu.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio