Začala škola. Do lavic usedly i ukrajinské děti

1. září 2022 19:45, aktualizováno

Ráno vstát, sbalit svačinu, nezapomenout domácí úkoly a běžet do školy. Zhruba tak budou ode dneška vypadat všední dny školáků. Do škol také opět nastoupily i děti z Ukrajiny.

V Plzeňském kraji zamířilo do základních škol zhruba 54 tisíc žáků. Ukrajinských dětí je přes 2 700. V deváté třídě v Nalžovských Horách na Klatovsku mají děti 6 ukrajinských spolužáků. Český jazyk je pro ně zatím těžší, ale snaží se ho naučit. S dětmi pedagogové mluví jen česky. Podle nich je nejlepším způsobem, jak se český jazyk naučit, snažit se česky reagovat na položené otázky.

„V letošním roce předpokládáme, že čeština bude stále intenzivnější a lepší komunikace mezi námi, protože si myslím, že děti by se měly naučit jazyk země, ve které chtějí pobývat,“ sdělila třídní učitelka Hana Špičáková.

Do školy v Nalžovských Horách dochází přes 180 dětí a z toho je téměř 30 ukrajinských školáků. Na škole plánují zavést jazykové kurzy, kde se bude vyučovat český jazyk jako jazyk cizí právě pro děti přistěhovalců. V ostatních předmětech se ukrajinské děti budou snažit posouvat ve znalostech. Překladatele a mluvčí na škole nemají. Dorozumívají se s dětmi česky, rusky a velice jim pomáhá angličtina.

Školní rok začal i pro mateřinky

Také v nově otevřených třídách pro ukrajinské děti v Sedláčkově ulici v Plzni začal školní rok. Ukrajinské děti se zapojovaly do her a zpívání stejně, jako se zapojují děti české. „Máme výhodu, že máme ještě maturitu z ruského jazyka, ale domlouváme se rukama, nohama, očním kontaktem a jak to jde,“ pousmála se učitelka Jana Oulíková. Podle údajů z hejtmanství chodí aktuálně do mateřských škol v kraji přes 500 ukrajinských dětí.

autoři: Martina Klímová , Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio