Začala Skupova Plzeň, svátek loutkového a alternativního divadla

8. červen 2022

Začal 34. ročník Mezinárodního festivalu loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň. V sobotu ho odstartoval bohatý program na Jiráskově náměstí. „Byl to takový lidový jarmark, děti byly nadšené,“ zhodnotil ředitel festivalu a pořádajícího divadla Alfa Jakub Hora.

Skupova Plzeň začala v sobotu prologem Loutkové Slovany, při kterém si průvod, divadla, workshopy i filmovou projekci užívaly na Jiráskově náměstí stovky návštěvníků. „Děti si mohly samy vyrobit loutky a pak s nimi i vstupovaly loutkářům do hry,“ radoval se Jakub Hora. Hlavní program podle něj začíná ve středu. „Program letošní soutěžní přehlídky je opravdu nabitý, protože covid posunul dobu od konání minulého ročníku festivalu z obvyklých dvou let na čtyři,“ upozornil.

Loutkové Slovany

Středeční slavnostní zahájení přehlídky nabízí symbolicky inscenaci Bratři naděje Divadla Minor o osudech loutkářské rodiny Kopeckých. „Málokdo ví, že tito loutkáři bojovali v první světové válce a i tam hráli divadlo, může to být poselství, že i v těžké době může umění pomáhat,“ myslí si Hora.

Program Skupovy Plzně nabízí jako inspiraci mimo soutěž i zajímavá zahraniční představení. Letos je to především unikátní japonský fokus. „Divadlo Alfa jezdí pravidelně na zájezdy do Japonska, proto nás napadlo, že přivezeme ukázku na festival,“ objasnil ředitel divadla. Soubor Kuruma Ningyo v čele s mistrem Koryu Nishikawou uvede dvě představení ve stylu Kuruma Ningyo. Jde o zjednodušený styl divadla bunraku, kdy loutku ovládá pouze jeden herec, ale díky speciálnímu mechanismu a vozítku je schopen loutku ovládat obdobně jako tři herci tradičního stylu bunraku.

Herečka a tanečnice Miyako Kurotani je představitelkou japonského experimentálního divadla. Ve své tvorbě kombinuje prvky tradičního tance butó, vedení tělové loutky a splynutí loutkáře s objektem. Divadlo Marionette Minomuchi uved dobrodružný příběh pro děti Jak silák Iwami Jutaro porazil sněžného obra Hi-hi, který zahrnuje i působivý loutkářský soubor samurajskými meči. Pan Iimuro se naučil představení v češtině. Herec a režisér Kusunoki Tsubame uvede na Skupově Plzni další japonský fenomén ve stylu jarmarečního divadla, kdy herec nese své divadélko před sebou na krku a v něm hraje s maňásky. „Pohádka Myší sumo patří mezi nejoblíbenější pohádky v Japonsku, vypráví o tlustých a hubených myších, které spolu zápasí, hubené prohrávají, ale hodný dědeček s babičkou je nakrmí a ony vyhrají,“ prozradil Jakub Hora.

V sobotu se loutkáři zúčastní Slow Marketu

„V sobotu bych rád pozval veřejnost na nádvoří plzeňského pivovaru, kde bude probíhat Slow Market zaměřený na prezentaci řemeslných a designových tvůrců, se kterým jsme spojili program,“ uvedl Hora. Celodenní dílnu pro děti chystá scénografka Tereza Vydarená a nebudou chybět ani pohádky pro nejmenší, Karkulka červená od Teatra Rajdo nebo O princi z knížky v podání Dřevěného divadla.

Skupova Plzeň připomene letošní významná výročí českých loutkářů spojených s Plzní, především 130 let od narození Josefa Skupy a 110 let od narození Jiřího Trnky. Hlavní událostí bude v tomto ohledu projekt Divadla Spejbla a Hurvínka, jehož archiv obsahuje stále loutky, které v minulosti Jiří Trnka a Josef Skupa vytvořili. „Právě tyto původní marionety vzpěrače, akrobata nebo jezdce na jednokolce jsou základem nové inscenace Ó loutky, jaká vášeň, kterou uvede Divadlo Spejbla a Hurvínka exkluzivně pro Skupovu Plzeň,“ připomněl Jakub Hora.

autoři: Veronika Albrechtová , Michaela Svobodová
Spustit audio