Začala stavba Domu přírody Brd. Představí faunu, flóru i vojenskou minulost

17. říjen 2021 14:32, aktualizováno

V areálu zámečku Tři trubky u Strašic byla zahájena stavba Domu přírody Brd, tedy návštěvnického centra nejmladší chráněné krajinné oblasti v naší republice. Brdy zanedlouho čeká také výlov Dolejšího Padrťského rybníka a postupná obnova porostů zasažených kůrovcovou kalamitou.

Lovecký zámeček Tři trubky

Stavba nového návštěvnického centra v Brdech začala 1. října. V technických budovách zámečku Tři trubky, v Domě přírody Brd, vznikne rozsáhlá expozice věnovaná nejen tamní přírodě. „Interaktivní výstava představí jak brdskou historii, tak faunu včetně Brd vojenských. Část expozice bude také v exteriéru, kde vznikne i zábavné hřiště pro děti. Následně odtud půjdou do Brd naučné stezky,“ sdělil mluvčí Vojenských lesů a statků Jan Sotona. První turisté by tak návštěvnické centrum mohli navštívit do dvou let.

Lesníci obnoví 80 ha lesů zasažených kůrovcem

Brdy čeká postupná obnova porostů napadených kůrovcem. Jedná se však o místa, která ještě neprošla očistou od nevybuchlé munice. Všechny plochy nejsou nebezpečné, avšak při výsadbě je často potřeba jít hlouběji do země, a proto byla vyvinuta nová metoda setí. Sít se budou směsice dřevin, u kterých budou převládat listnáče. „Předpokládáme, že tímto vyvineme novou metodu, jak pracovat na holinách, které jsou zasažené municí,“ doplnil Jan Sotona.

V brdských lesích se bude ve čtvrtek 4. listopadu lovit Dolejší Padrťský rybník, ikonické vodní dílo. Rybník se bude klasicky lovit na podložní síť. První zátah půjde v 7 hodin.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio