Začala stavba nového mostu v Plzni v Jateční ulici

13. listopad 2012

V Jateční ulici v Plzni začala stavba nového mostu přes řeku Berounku. Tento úsek patří k nejproblematičtějším ve městě. Už několik let je tu totiž most provizorní, do úzkého profilu ale denně vjíždějí tisíce aut a tvoří se dlouhé kolony. Nákladní vozy sem nesmí vůbec. Nový most bude hotový nejpozději v létě 2012.

Stavbu za zhruba 320 milionů korun zahájili představitelé Plzeňského kraje a města Plzně. Peníze poskytne jak město, tak kraj, který získal na most evropskou dotaci. Most přes Berounku spojuje Doubravku s Lochotínem, propojuje výpadovky na Most, Karlovy Vary a Prahu a denně po něm projede 21 tisíc aut.

Velký význam bude mít nová komunikace i pro veřejnou dopravu. Vede tudy autobusová linka PMDP č. 30 s 220 spoji denně, které jen ve špičce přepraví 1600 cestujících. V neposlední řadě má opravená vozovka pomoci snížit počet dopravních nehod v tomto úseku.

Vizualizace nového mostu v Jateční ulici v Plzni

Výstavba nového mostu je realizována v rámci první etapy rekonstrukce silnice II/231 v úseku Chrástecká – Jateční – Na Roudné. Opravená vozovka bude navazovat na už zrekonstruovanou křižovatku Jateční – Chrástecká a povede areálem staré a v současné době opuštěné čistírny odpadních vod.

Délka rekonstruované silnice je 450 metrů, na ni naváže 627 metrů dlouhá přeložka komunikace včetně 124 metrů dlouhého mostu. Silnice je řešena jako dvoupruhová s celkovou šířkou jízdního pásu 7 metrů.

Součástí rekonstrukce budou přeložky vodohospodářských, plynových a elektro sítí, stezka pro pěší a cyklisty, sjezdy na přístupové komunikace a autobusové zastávky s přístřešky.

V rámci této stavební akce proběhne také celková rekonstrukce Masarykova mostu z počátku 20. století, který byl v roce 1997 prohlášen za nemovitou kulturní památku a už několik let je jako technicky nezpůsobilý vyřazen ze silničního provozu. Po rekonstrukci bude most určen pro pěší a cyklisty. Provizorní most, sloužící dopravě v současné době, bude po zprovoznění nového mostu odstraněn. Po určitou omezenou dobu budou tedy vedle sebe stát jako určitá zvláštnost mosty tři.

autor: lum
Spustit audio