Začalo klání o Regionální potravinu Plzeňského kraje

25. duben 2023 21:51, aktualizováno

Začala soutěž o značku Regionální potravina. Malé a střední podniky i farmáři mohou své výrobky přihlásit do pátku 28. dubna. Co vítěz získá a kde bude možné regionální výrobky uchutnat?

Soutěž organizuje Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Státním zemědělským intervenčním fondem už počtrnácté. Probíhá v devíti kategoriích – dvě masné, dvě mléčné, pekařská, cukrářská, nápoje, ovoce a zelenina a ostatní pro výrobky, které nikam jinam nezapadají. Soutěžící musí mít provozovnu v Plzeňském kraji a spadat do kategorie malých nebo středních podniků, to znamená mít maximálně 250 zaměstnanců. Samotný výrobek se pak musí skládat ze 70 procent ze surovin z Plzeňského kraje. Pokud to není možné, tak alespoň jeho hlavní surovina musí být česká. V každé kategorii lze pak přihlásit nejvíce pět produktů od jednoho výrobce.

Ze všech přihlášených vybere hodnotitelská komise devět nejlepších. „Zatím evidujeme kolem 60 přihlášených výrobků, ale čekáme, že na poslední chvíli ještě nějaké přibydou. Každý rok se pohybujeme mezi 100 až 120 soutěžními produkty,“ uvedla Helena Hnojská, zástupkyně obecně prospěšné společnosti Úhlava z Klatov, která je v Plzeňském kraji vyhlašovatelem soutěže.

Výsledky budou známy 10. května. Vítězům se dostane nejen možnosti používat čtyři roky národní značku Regionální potravina, ale také marketingové podpory. Mohou se například prezentovat na řadě ochutnávek napříč krajem, a někdo se dokonce představí i ve známých televizních pořadech jako Herbář nebo Kluci v akci. Možnost ochutnat regionální výrobky soutěžících bude mít veřejnost například na Food Festivalu v Klatovech, jenž se koná 27. května, nebo 9. září na Dožínkách Plzeňského kraje ve Vysoké Libyni na farmě Janko, kde rovněž proběhne slavnostní předání ocenění.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio