Začalo postní období. Ctít ho mohou i nevěřící

26. únor 2020 15:35

Popeleční středou začalo postní období. Trvá 40 dnů až do Velikonoc. Skončil masopust, který trval od Tří králů a vyvrcholil průvody v maskách. Pokud bychom trvali všichni na tradici, už by se žádné masopusty nebo karnevaly konat neměly.

Postní doba začínající Popeleční středou je přípravou na Velikonoce. Kněz v kostele vyznačuje příchozím na čelo kříž - uděluje popelec. Popel má být ze spálených loňských kočiček posvěcených o Květné neděli. „My každoročně zveme k bohoslužbě Popelce. Každý, kdo chce, může být na čele označen znamením kříže z popela. Může si tak uvědomit, že život je po materiální stránce pomíjivý. Tím vstoupíme do postu, abychom se připravili na radost z toho, že život smrtí nekončí,“ dodal plzeňský biskup Tomáš Holub.

Bez masa, alkoholu, kávy, aut nebo facebooku

Pro praktikující křesťany jsou Popeleční středa a také Velký pátek dnem přísného půstu, jsou to dny bez masa a praktikující lidé jedí výrazně méně. Celá ta postní doba je dobou pokání, které můžou lidé vykonat různě, nejen modlitbou a půstem, ale třeba dobrým skutkem.

„Postní doba pro mě znamená zklidnění, přípravu na Velikonoce, na nejdůležitější křesťanské svátky. Mě osobně inspiroval před třemi roky biskup Tomáš Holub. On si v postní době odpírá jakýkoli alkohol a kávu. Mě to inspirovalo a už třetí rok po sobě, až do Bílé soboty, do Vzkříšení se zbavím alkoholu. Přijde mi to jako dobrá zkouška sebe sama,“ popsal svůj pohled na postní dobu klatovský učitel a historik, průvodce na hradě Velhartice Lukáš Kopecký.

Populární je dnes také takzvaný ekologický půst - lidé třeba omezí jízdy autem nebo práci na počítači, tráví méně času na Facebooku a dalších sociálních sítích.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio