Začalo přezouvání na letní pneumatiky. Servisy musí dodržovat hygienická nařízení

Zimní pneumatiky musí být za určitých předpokladů podle zákona na autech do 31. března. Aktuálně pneuservisy zažívají každoroční nápor, kdy k nim motoristé míří kvůli přezutí aut na letní gumy. Díky pandemii navštěvují lidé plzeňské pneuservisy více.

Stále trvající pandemie se promítla i do přezouvání pneumatik. „Lidé jezdí více, mají čas, přezouváme o sto šest až 90 aut denně,“ uvedl pracovník pneuservisu u plzeňského autobusového nádraží Luboš Tupý. Všichni v servisu musí nosit při práci roušky. Pracovníci nemohou vstoupit do aut zákazníků, a proto musí zákazníci vyndat sami výbavu a správně najet na hever.

Pneuservis v Nerudově ulici plánuje denně vyměnit pneumatiky aut osmi až deseti zákazníků. „Používáme rukavice, respirátory, kontakt se zákazníkem je minimální,“ sdělil pracovník pneuservisu Jan Matulka. Auto po servisu mechanici vydezinfikují a vrátí zákazníkovi.

Letní pneumatiky jsou přizpůsobené jiným teplotním podmínkám, brzdná dráha se na suchu liší o třicet procent. „Zimní gumy se chovají jinak a mohou být dokonce nebezpečné na jízdu,“ poznamenal vedoucí servisu v Nerudově ulici Václav Jandoš.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio