Začaly podzimní výlovy. Třeba Klatovské rybářství chce odlovit okolo 600 tun ryb

21. říjen 2021 09:06, aktualizováno

Vstávat brzy ráno, to se nikomu z nás asi moc nechce. A když si navíc představíte, že z teplé postele zamíříte rovnou do ledové vody, tak to už asi není vůbec nic lákavého. Pro rybáře je to teď ale každodenní realita. Začaly podzimní výlovy, které se zaměřují hlavně na vánočního kapra a třeba Klatovské rybářství loví své rybníky dennodenně až do 25. listopadu.

Výlov rybníka Velký Suchanov na Domažlicku

„Budeme lovit okolo 150 rybníků a předpokládáme, že bychom měli slovit cca okolo 600 tun kapra a k tomu nějakou vedlejší rybu jako je amur, cca okolo 100 metráků, tolstolobik - okolo 100 q a k tomu ještě nějaká dravá ryba,“ uvedl ředitel Klatovského rybářství Václav Voráček.

Letos se nebudou lovit dva největší rybníky Kovčín a Hnačov. U dalších rybníků se kvůli koronavirovým opatřením neuskuteční žádné doprovodné akce, u několika větších výlovů ale bude možné koupit si rybu ve stánku na hrázi. „To je rybník Myslív, pak na Domažlicku rybník Mezholeský, na Plzni-jihu rybník Široký a na Klatovsku rybník Novec,“ vyjmenoval Václav Voráček.

Výlov rybníka Velký Suchanov na Domažlicku

Objem produkce se podle Václava Voráčka zřejmě nezmění a bude podobný jako v předchozích letech. Jaká ale bude cena vánočního kapra, zatím neupřesnil. „Cena se bude odvíjet od celkového množství, od konkurence a od jednotlivých vstupů, které na celospolečenské úrovni letí nahoru,“ dodal.

Například Rybářství Třeboň už ohlásilo, že kilogram kapra bude při vánočním prodeji na stáncích za zhruba 120 korun.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio