Začaly přijímací zkoušky na plzeňskou medicínu

17. červen 2020 07:20

Zájemci o studium Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni dnes skládají přijímací zkoušky. Kvůli koronavirové pandemii se ale letošní zkoušky konají v jiném režimu.

„V minulých letech všichni studenti skládali zkoušky ve stejný čas. Letos z důvodu zvýšených hygienických opatření, kdy se musí dodržovat rozestupy, velmi narostly požadavky na prostor. Proto byl sestaven harmonogram na tři směny. U každého testu se také snížil počet otázek na polovinu, to znamená, že test zabere také poloviční čas. Stejné zůstávají předměty přijímacích zkoušek – fyzika, chemie, biologie. U všech otázek jsou čtyři možnosti a pouze jedna je správná,“ popsala mluvčí Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni Barbora Černíková. Časový limit pro vypracování všech 75 otázek je 135 minut.

Studenti musí k přijímacím zkouškám přinést čestné prohlášení, že nejeví známky virového onemocnění. Musí mít roušky, používat dezinfekci na ruce a dodržovat rozestupy.

Přihlášku si letos na studium plzeňské medicíny v češtině podalo 1 856 uchazečů na obor Všeobecné lékařství a 787 uchazečů na Zubní lékařství. „Čísla se podobají těm loňským a výrazně převyšují naše kapacity,“ potvrdila Barbora Černíková. Kdo dnes nemůže přijít k přijímacím zkouškám, protože mu termín koliduje s maturitou, má možnost využít náhradní datum. To Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni stanovila na 3. července 2020.

Na plzeňské lékařské fakultě probíhá i studium v anglickém jazyce. Podávání přihlášek do anglického programu je stále ještě možné, termín byl prodloužen do 30. června. Na obor General Medicine má být přijato stejně jako vloni 90 studentů, bude také znovu otevřen obor Dentistry, kde je v plánu přijmout deset studentů.

autoři: Karolína Sedláková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio