Začaly zápisy na Univerzitu třetího věku při ZČU. Otevírají se nové pobočky

23. srpen 2022 12:09, aktualizováno

Univerzita třetího věku, kterou pořádá Západočeská univerzita v Plzni, letos rozšíří své působiště i do Jihočeského kraje. Stávající i noví účastníci se na kurzy musí přihlásit elektronicky. Zápisy začaly v pondělí a potrvají až do neděle.

Stovky seniorů z Plzeňského i Karlovarského kraje se každý rok účastní univerzity třetího věku, kterou pro ně pořádá Západočeská univerzita v Plzni. Letos se otevřou dvě nové pobočky, a to ve Strakonicích a ve Starém Plzenci. Zde si budou moci senioři poslechnout každý den přednášku s psychology. „My nyní tím, že máme dvě nové pobočky a připravenou máme další v Nečtinách, bychom mohli obsloužit až 3 tisíce posluchačů,“ sdělila Magdalena Edlová, vedoucí Univerzity třetího věku ZČU.

Největší zájem bývá o poznávání historie svého kraje. K přednáškám jsou většinou zařazeny i exkurze, které jsou velkým lákadlem i pro muže. Pro ty, co se nemohou dostavit na prezenční přednášky, jsou připraveny hodiny online. Zde univerzita nabízí například kurz základů astronomie nebo egyptologie.

Studium je zakončeno slavnostní promocí

Elektronické zápisy na univerzitu potrvají až do nedělní půlnoci. „Poté se systémy zavřou a nastává čas placení. Pak už stačí jen přijít na první hodinu,“ vysvětlila Magdalena Edlová. Pokud studenti splní 60 % docházky a napsání semestrální práce, čeká je slavnostní promoce.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio