Záchrana zámku v Chocenicích pokračuje

17. říjen 2017

Chátrající zámek v Chocenicích na jižním Plzeňsku se opravuje. Před zkázou ho zachránil nový majitel, který se rozhodl historickou památku opravit a vrátit jí původní podobu.

Památka ze 17. století byla několikrát přestavována, na začátku 20. století sloužila jako obecná škola, později jako ozdravovna a základní škola. Od roku 1993, kdy obec zámek prodala, začal chátrat.

„Vše je v dezolátním stavu. Postupně se to tu dává dohromady. Myslím, že další zimu už by zámek nevydržel,“ řekl majitel zámku Václav Kule, který podniká ve stavebnictví. Zámek koupil prý proto, že má rád památky a tato není první, kterou se rozhodl opravit. Nezastavila ho ani byrokracie úřadů ani požadavky památkářů. „Mám statek a mlýn a nějaké elektrárny, které byly ještě v horším stavu než zámek,“ doplnil Václav Kule.

V přízemních prostorách s klenutými stropy dříve bydlela chudina, která pracovala za jídlo a nocleh. Vyšší patra obývala šlechta. „Největší místnost v horním patře má 12 x 11 metrů, to je jako rodinný domek. Byly tu spadlé stropy a utrhané stěny, všechno prozdíváme. Jako první jsme museli opravit střechy a stropy. Teď děláme fasádu a vnitřky,“ popsal Václav Kule.

Mít pokoj jako rodinný domek

Po skončení rekonstrukce by horní patro mělo sloužit nadále jako zámek. V přízemí vzniknou prostory pro obecní účely a k pořádání různých akcí pro veřejnost. Podle odhadů majitele by měly opravy zámku trvat přibližně čtyři až pět let.

Zámek má už hotovou fasádu na čelní stěně a v horním štítu osazenou repliku původních hodin. Z přilehlé zahrady zmizely nálety stromů a v budoucnu tam bude jezírko a kašna.

autoři: čer , jik
Spustit audio