Záchranáři na hracholuské přehradě mají novou stanici

27. červenec 2017

Už dávno to není jen obrázek z amerického seriálu Pobřežní hlídka. Ženy a muži s plováky nebo surfy se v případě potřeby vrhají i do vod hracholuské přehrady na Plzeňsku. Vodní záchranná služba sídlí v kempu Keramika a pomáhá plavcům i dalším lidem v nouzi. Ještě nedávno sídlili záchranáři v provizorních buňkách, od letošní sezony mají novou moderní stanici.

Vodní záchranná služba se zabývá nejen případy ve vodě, ale také na souši. Musí řešit například úrazy či jiné zdravotní komplikace rekreantů a ostatních lidí pohybujících se v okolí. Jakmile ale dostane hlášení o nehodě ve vodě, akce musí být blesková. „Do dvou minut jsme na vodě a vyjíždíme,“ řekla zdravotnice Ivana Vachtová.

Nové zázemí záchranářů se skládá z ošetřovny, vnitřní terasy a čtyř pokojů. Venkovní terasa má z praktických důvodů výborný výhled na přehradu a zároveň jsou zde uložené pomůcky k poskytnutí první pomoci na pláži.

„Protože teď není moc hezké počasí, je méně úrazů. V prvním týdnu, kdy bylo počasí hezčí, naši kolegové vyjížděli k drobným i větším úrazům, dušnosti i k případům opilosti. Musíme tu být pro všechny případy na souši i na vodě,“ uvedla Eliška Holusová, která slouží na hracholuské přehradě jako plavčík.

Nové zázemí si záchranáři pořídili díky dotaci od státu

Na vybudování nového zázemí dostali záchranáři od Ministerstva vnitra dotaci ve výši tři miliony korun. Kromě moderní budovy, vzniklo i nové molo. Vodní záchranná služba má také nový motorový člun, ten zaplatil Plzeňský kraj. „ Jedná se o záchrannou loď. Zajímavá je tím, že má vyklápěcí čelo, tak zvaný ponton, který unese až 140 kilogramů a slouží k vytažení zachráněného z vody na palubu, kde je dostatek prostoru k tomu, aby mohla posádka dělat základní úkony potřebné například k resuscitaci,“ vysvětlil vůdce plavidla Petr Štýs.

Výzva od záchranné služby může přijít i pro nejbližší vesnice v okolí. V tom případě musí Vodní záchranná služba vyjet i sanitním vozidlem a jsou schopni provést základní úkony. Podle Petra Štýse je doprava po vodě ale výrazně rychlejší. Sanitní vozidlo, které vyjíždí ze Stříbra, dokáže člun záchranářů předjet zhruba o deset až patnáct minut.

Vodní záchranná služba je na hracholuské přehradě v kempu Keramika v červenci a srpnu každý den a to 24 hodin denně.

autoři: lum , jik
Spustit audio