Záchranáři na západě Čech zasahovali během letošního léta už u několika případů otrav oxidem uhelnatým

8. srpen 2017

Říká se mu tichý zabiják. Jde o toxický plyn oxid uhelnatý. Jen během posledního týdne vyjížděli záchranáři na západě Čech k otravě pěti lidí. Dva lidé se přiotrávili před týdnem v Chebu, tři v Plzni.

Oxid uhelnatý je toxický plyn bez zbarvení a bez zápachu, který vzniká při nedokonalém spalování. Může způsobit smrtelnou otravu i během několika minut a ne vždy zato může závada spotřebiče nebo chyba v jeho údržbě. Obzvláště nebezpečné jsou horké letní dny, při kterých může dojít k tomu, že komín v nadstřešní části ucpe horký vzduch a spaliny se vrací zpět.

„Pokud jsou teploty vyšší než 30 °C, na které se komíny počítají, tak komíny přestávají být funkční. Proto už se v podstatě většinou instalují spotřebiče s tak zvaným nuceným odvodem spalin, to znamená kotle kondenzační, které tento problém znemožní,“ upozornil plzeňský kominík Zdeněk Hacaperka.

Poznat otravu oxidem uhelnatým je těžké i pro profesionály, proto například každá výjezdová skupina zdravotnické záchranné služby plzeňského kraje je už dnes vybavená detektorem.


Příznaky otravy oxidem uhelnatým jsou nevolnost, zvracení, bolesti hlavy nebo na hrudi, závratě, palpitace, slabost, psychické příznaky. Při závažnějším stupni otravy nastupují neurologické příznaky, může dojít k poruše vědomí různého stupně a dokonce až ke smrti.

Nenápadná krabička, která umí rozpoznat tichého zabijáka

„Toto zařízení je malá žlutá krabička jen o něco málo větší, než je krabička od zápalek. Zařízení umí detekovat oxid uhelnatý a jeho množství v bytě, na což zareaguje pípáním a signalizačním červeným světlem. Detektor sebou měli i kolegové, kteří vyjížděli na tísňovou výzvu do ulice Zikmunda Wintra v Plzni. Paní měla podezření, že v rodině dochází k otravě pravděpodobně ze špatného jídla. V okamžiku kdy do budovy vstoupila výjezdová skupina, bylo zjištěno, že nemají co do činění s otravou, ale s velmi nebezpečným plynem. Žena byla převezena na urgentní příjem do FN v Plzni- Lochotíně a dvě malé děti jsme předali do péče lékařů dětské kliniky,“ řekl mluvčí záchranářů Martin Brejcha.

Podle odborníků jsou nejlepší prevencí před otravou oxidem uhelnatým kvalitní plynové spotřebiče, jejich pravidelná kontrola včetně komínů a instalace detektoru oxidu uhelnatého

autoři: čer , jik
Spustit audio