Záchytné parkoviště v Plzni na Borech má ulehčit dopravě

Zaparkovat na kraji města a do centra dojet MHD teď můžou řidiči, kteří přijedou do Plzně na Bory. Město tam vybudovalo velkokapacitní parkoviště pro zhruba 300 aut.

Záchytné parkoviště v Plzni na Borech

Možná i vy patříte mezi řidiče, kteří raději do centra města nejezdí autem, protože se vyhnou problémům s parkováním. Právě těm předcházejí velká města pomocí parkovišť nebo parkovacích domů  typu P+R neboli „zaparkuj a jeď MHD“. Jeden takový projekt teď se teď dokončuje v Plzni na Borech. V blízkosti dopravního terminálu Kaplířova vzniklo nové velkokapacitní parkoviště. Z nákladů 35 milionů korun 90 procent pokryla dotace. 

Parkovací lístek jako celodenní jízdné na MHD

„Zatím je parkování zdarma a až tu budou závory, tak si řidič vyzvedne parkovací lístek, parkování bude stát 60 korun,“ vysvětlil náměstek primátora Michal Vozobule. Parkování se podle něj začne platit na jaře. „Parkovací lístek může řidič použít jako celodenní jízdenku na MHD. Pokud má předplatné, přiloží Plzeňskou kartu a za parkovné zaplatí jen 20 korun,“ doplnil.

Záchytné parkoviště v Plzni na Borech

Na dopravním terminálu Bory pak lidé, dojíždějící z okolních měst a obcí, nasednou na jeden ze spojů MHD a pohodlně se dopraví kamkoliv po městě. Uleví se tak přetíženým komunikacím a řidiči nebudou muset hledat místa na zaparkování v rezidentských částech města.

„V roce 2019 jsme otevřeli novou tramvajovou linku na Borská pole a toto je pokračování a další investice,“ doplnil primátor Pavel Šindelář. „Parkoviště nabízí více jak 300 míst pro osobní auta i autobusy a připojovací místa pro elektromobily,“ řekl primátor. Podobné parkoviště chce město vybudovat ještě na Světovaru.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio