Záchytné parkoviště vzniká na okraji šumavské obce Modrava. Součástí bude i zázemí pro turisty

15. říjen 2019 15:58

Ulevit od aut odstavených v centru má šumavské Modravě nové záchytné parkoviště. Dělníci už ho budují. Ze samotné obce se díky tomu má stát klidnější zóna, kde bude i pobytová louka.

Parkoviště vzniká na zhruba půlhektarovém prostoru na příjezdu od Srní. „Využili jsme zeminu, která tu zbyla po rekonstrukci silnice z Modravy do Filipovy Hutě a na Antýgl,“ popisuje starosta Modravy Antonín Schubert.

Parkovací plocha bude rozčleněná zelení, a to na okraji i uprostřed. Doplní ji dvě obslužné budovy, WC a sprchy. „Kvůli úklidu sněhu v zimě bude jedna strana parkoviště směrem k řece Vydře otevřená, aby se tím směrem mohl sníh foukat nebo vyhrnovat pryč. Povrch parkoviště bude přírodní, štěrkový,“ doplňuje starosta.

Z původního parkoviště uprostřed obce by mělo vzniknout odpočinkové místo. „Bude to jen travnatá plocha. Umístíme tam několik laviček, ale zase ne moc, necháme to trošku té přírodě,“ vysvětluje Antonín Schubert.

To, že parkoviště zmizí z centra obce, obyvatelé vítají. Patří mezi ně pan Korčák, který se na parkoviště dívá přímo z oken svého bytu. „Naprosto to vítám, protože tady ta auta už otravují. V centru obce nemají co dělat, ať jsou někde na kraji,“ komentuje.

Čtěte také

Stavbu sleduje i Martina Karlová z místního infocentra. „Myslím, že to bude lepší, protože nové parkoviště bude na vhodnějším místě. I vjezd bude šikovnější a hlavně to nebude uprostřed obce. Slyšela jsem, že tam bude i zázemí, například toalety, takže to bude určitě lepší,“ říká.

Kdy bude parkoviště hotové, zatím není podle starosty možné určit. „Podloží pod navezenou hlínou je hodně nestabilní, protože je tam velká vrstva rašeliny. Uvidíme tedy přes zimu, co to udělá. Kdyby si to sedlo, navezeme tam ještě jednu vrstvu. Pokud si to už nesedne, navezeme tam konstrukční vrstvy a parkoviště by mohlo být hotové na konci příštího roku,“ upřesňuje.

Hlavní terénní úpravy stály 1,5 milionu korun, konstrukční vrstva parkoviště vyjde na 10 milionů. Celkem se na plochu vejde 200 aut.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio

Související