Žáci 9. tříd píší přijímací testy na střední školy, poklesl zájem o studium na gymnáziu

13. duben 2023 19:58, aktualizováno

Deváťáci ve čtvrtek 13. a v pátek 14. dubna píší jednotné přijímací testy na střední školy z matematiky a českého jazyka. Desítky tisíc dětí tak rozhodují o své budoucnosti.

Desítky tisíc žáků devátých tříd zasedly k testům. Začaly totiž jednotné státní přijímací zkoušky na čtyřleté střední školy. Současní deváťáci jsou nejsilnějším ročníkem za posledních 15 let. Uchazeči vyplňují dva testy – jeden z češtiny a druhý z matematiky. Pokud si žák podal dvě přihlášky, v pátek ho čeká to samé ještě jednou.

Na Gymnáziu Luďka Pika v Plzni na Doubravce se ve čtvrtek testy psaly v několika místnostech. Vše bylo pečlivě připraveno jako pro zdravé žáky, tak pro ty s jakýmkoliv omezením či pro uchazeče z Ukrajiny. Při plnění samotného testu uchazeči sedí v řadě za sebou a každý sám v lavici. Povoleny nejsou ani mobilní telefony, ani „chytré“ hodinky, obojí musí být uloženo například v batohu.

Jak uvedl ředitel gymnázia Aleš Janoušek, letos škola zaznamenala snížený zájem o čtyřleté studium. „Zatímco v minulých letech jsme měli zhruba 170–180 uchazečů, letos je jich jen 94. A to i přesto, že ze základních škol vycházejí silnější ročníky. Pravděpodobně tentokrát rodiče i sami uchazeči sázeli raději na jistotu.“

U šestiletých i čtyřletých oborů na Gymnáziu Luďka Pika tvoří téměř 70 % výsledného skóre váha jednotných testů CERMAT. Přihlíženo je pak k vysvědčení a účastem na vědomostních olympiádách a dalších soutěžích. Výsledky přijímacích zkoušek se uchazeči dozví 2. května.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio