Žáci a studenti zaznamenali vzpomínky regionálních pamětníků. Příběhy našich sousedů představí veřejnosti

19. únor 2020 08:30

Žákovské týmy z celého regionu zaznamenaly vyprávění celkem 11 pamětníků. Příběhy našich sousedů, jak se jmenuje název projektu, budou dnes (19. února) prezentovat v aule Prvního českého gymnázia v Karlových Varech.

V roce 1932 se narodila se v krušnohorské obci Kovářská v německé rodině. Zažila druhou světovou válku, noční poplachy a útěky do úkrytů i to, jak se tehdy peklo z rozemletých slupek od brambor. To jsou některé ze vzpomínek Erny Tehlárové, které zaznamenali v rámci vzdělávacího projektu Příběhy našich sousedů žáci Základní školy v Nové Roli.

Další dětský tým například zpracovával vzpomínky krušnohorského řezbáře a sochaře Jiřího Laina nebo příběh Josefa Vally, který se v roce 1968 po příchodu armád Varšavského paktu rozhodl i s rodinou emigrovat.

Žáci Základní školy J. A. Komenského při návštěvě Českého rozhlasu Karlovy Vary

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum, jehož cílem je zpřístupnit zajímavou formou dějiny co nejširšímu okruhu čtrnáctiletých a patnáctiletých žáků a studentů. Ti mají úkol za doprovodu svých učitelů a lidí z Post Bellum vyzpovídat pamětníka, natočit vzpomínky, digitalizovat fotografie, prozkoumat archivy a nakonec vytvořit rozhlasovou, televizní, nebo psanou reportáž, či dokument.

Někteří podle příběhu kreslí komiks, jiní tvoří prezentaci pro spolužáky. Některé skupiny dětí se vydaly také k nám – do budovy a studií Českého rozhlasu Karlovy Vary, kde s pomocí zkušenějších kolegů nahrávku sestříhaly do rozhlasové reportáže.

Nedílnou součástí tohoto projektu je, že nakonec musí děti vystoupit před publikem a výsledky své práce představit veřejnosti a odborné porotě. To se právě dnes uskuteční v aule Prvního českého gymnázia v Karlových Varech. Začátek je v 15 hodin.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio