Žáci dopravní průmyslovky v Plzni sestavili reálné nákladní auto

8. září 2021 19:35, aktualizováno

Nové oranžové vozidlo s radlicí patří nově do výbavy Správy a údržby silnic Plzeňského kraje. Vůz sestavili studenti Střední průmyslové školy dopravní v Plzni. Jde o součást projektu na podporu technického vzdělávání.

Šest velkých beden s menšími díly a kabinu nakoupil krajský odbor školství jako školní pomůcku a žáci se mohli pustit do práce.

Žáci dopravní průmyslovky sestavil funkční nákladní vůz

„Nás jako žáků pracovalo na projektu sedm, k tomu na nás dohlíželi dva mistři a vždy tam byl ještě nějaký personál z Tatrovky, co na nás dával pozor odborně, abychom tam neudělali žádnou chybu. Byla to úžasná zkušenost a rozhodně to bylo něco úplně jiného, než co jsme tu za ty čtyři roky zažili, protože naše škola se specializuje pouze na osobní automobily. Není to ale zase tak rozdílné a rozhodně nás na to naši učitelé dobře připravili,“ vysvětlil Kryštof Jan Landa ze Střední průmyslové školy dopravní s tím, že nejsložitější bylo vložení motoru s převodovkou, protože to byla nejtěžší součástka a špatně se s ní manipulovalo.

„Klukům to šlo dobře. Snažili se. Auto jsme dostali jako smontované celky, převodovka, rám už byl sestrojený se vzduchotechnikou, rozvody a kabeláží. Trubková náprava byla také rozložená na celky, takže jsme dávali dohromady vyloženě funkční celky,“ popsal mistr odborného výcviku Robin Kácha.

Covid zpomalil montáž vozu o měsíce

Podle zástupce ředitelky pro odborný výcvik Střední průmyslové školy dopravní v Plzni – Křimicích, Vladimíra Baxy, byl největším problémem při sestavování vozu covid. „Auto mělo jezdit už v letošní zimě, ale covid to bohužel takhle odsunul. Původně to bylo plánováno na tři měsíce intenzivní práce, pak se to ale roztrhalo na velmi krátké úseky. Už bych nechtěl zažít ty nervy, jaké jsme s tím všichni měli, ale dopadlo to, zaplať pánbůh, dobře,“ uvedl Baxa.

Tatru bude teď využívat Správa a údržba silnic Plzeňského kraje. „Tahle Tatra je připravena na použití v rámci zimní i letní údržby v Plzni- městě. Je to velká pomoc, protože náš vozový park úplně neodjezdíme a spíše nám stárne a reziví, protože je zařazen v tom nejtěžším, což jsou chemické okruhy. Ta sůl dělá s těmi auty hodně a ty nám rychle zestárnou,“ doplnil provozní ředitel SÚS Radek Šíma

Vedení dopravní průmyslovky teď vyjednává pro studenty sestavení další nákladní Tatry a plánuje i výstavbu dílen na montáž nákladních automobilů.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio