Žáci kvůli povinnosti testování ve školách přijdou o pár hodin výuky

9. duben 2021 12:20, aktualizováno

Po šesti týdnech se znovu otevře i Základní a mateřská škola pro zrakově postižené a vady řeči v Plzni. Všichni žáci se musí před vyučováním nechat otestovat na koronavirus. Ten, kdo se testovat nechce, do školy nesmí.

Jednu až dvě vyučovací hodiny ztratí kvůli testování na koronavirus v pondělí a ve čtvrtek žáci Základní školy pro zrakově postižené a vady řeči v Plzni. Do mateřské školy pro zrakově postižené se v pondělí vrátí 80 dětí a do základní školy 120 žáků. Včetně zaměstnanců se bude muset dvakrát týdně otestovat zhruba 320 lidí. K účelu testování na koronavirus byla vyhrazena tělocvična.

Na testování bude nejobtížnější administrativa

„Testovat se děti budou sami za dohledu pedagogického pracovníka. Metodika připouští, že u testování těch nejmenších může být přítomen jeden rodinný příslušník,“ uvedla ředitelka školy Iva Šmrhová. Pokud rodiče nebudou s testováním souhlasit, žák se prezenčního vyučování nemůže zúčastnit. Komplikací při testování žáků, může být administrativa. Každý test musí škola zapsat, udělat statistiku a výsledky testů zadávat do jakési aplikace.

Učitelé se většinou na své žáky těší. „Učitelská profese je o vztahu žák a učitel, kdy na sebe můžeme reagovat a přes počítač to není ono. Nevím, zda to bude hlavně o výuce, ale ten sociální kontakt je pro děti důležitý,“ sdělila zástupkyně ředitelky Věra Krňoulová.

Výuka probíhá v takzvaných blocích. V jednom týdnu se děti učí v bloku matematicko-přírodovědném a druhý týden v jazykovém. Tento systém byl vytvořen proto, aby učitelé nechodili do všech tříd a zamezilo se tak případnému šíření nákazy koronavirem. Pro děti z této školy se zároveň v pondělí otevře družina, jídelna a také internát.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio