Žáci, učitelé i další zaměstnanci základních a středních škol se v pondělí museli testovat

Po vánočních prázdninách dnes ráno čekalo žáky i učitele ve školách testování na koronavirus - tentokrát i ty očkované a taky ty, kteří už onemocnění covid-19 prodělali. Testovat se budou nejméně do 17. ledna dvakrát týdně. Podle Ministerstva školství vznikl nový proces pro předávání výsledků antigenního testování ze škol na krajské hygienické stanice, který má vzájemnou komunikaci zjednodušit a urychlit.

Například na 25. základní škole v Plzni se dnes žáci začali testovat už ve školní družině a pro ostatní se škola otevřela v půl osmé, aby se vše stihlo do začátku výuky. „Zásadní změna je v tom, že před tím se testovali jen neočkovaní nebo ti, co neprodělali nemoc. Teď se testují úplně všichni jak zaměstnanci, tak žáci. Smysl vidím pouze v tom, že bychom možná odhalili více případů a v rámci třídy by se covid nešířil tak rychle a nenastala by karanténa, která se pak třeba dvakrát nebo třikrát opakovala,“ uvedla ředitelka 25. základní školy v Plzni Eliška Syřínková.

Podle Elišky Syřínkové přineslo nové testování zaměstnancům školy více povinností. Musí totiž nejen pomoci mladším žákům s testováním, ale potřeba je i zapsat výsledky testů a to nejen žáků a učitelů, ale i všech ostatních zaměstnanců, jako jsou asistentky, uklízečky, školník či kuchařky. S celým procesem naštěstí pomohl informační systém Škola online, který vytvořil tři sestavy dat, jež následně stačí jen vyplnit a odeslat.

Nový systém vše urychlí

Vzájemnou komunikaci mezi hygieniky a školami by měl podle ministerstva školství zjednodušit a urychlit nový systém předávání získaných dat. Ten zatím podle Elišky Syřínkové funguje bez problémů. „Vygenerovala jsem ze Školy online soubor, který se tam vkládá a odeslala. Bylo to celkem rychlé. Takže vše funguje,“ popsala ředitelka.

Dnešní testování na 25. základní škole v Plzni absolvovalo přibližně 110 zaměstnanců a 930 žáků. Ze všech zúčastněných byla jedna pozitivní studentka. Všichni ostatní měli test s negativním výsledkem. Další testování čeká všechny žáky i pracovníky ve školství ve čtvrtek 6. ledna.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio