Začíná festival Divadelní léto pod plzeňským nebem

6. červen 2023

16. ročník festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem má scénu v Proluce v Křižíkových sadech. Letošní Divadelní léto je poslední. Organizátoři ze spolku PaNaMo se rozhodli ve formě, jakou diváci znají 15 let, dále nepokračovat.

Zdeněk Bartoš a Marcela Mašínová

„Cítíme, že náplň Divadelního léta je v mnoha ohledech vyčerpána, pokračovali bychom jen z nostalgie a rutiny, a to rozhodně nechceme. Rádi bychom navázali s novým divadelním projektem, nejdříve se ale chceme rozloučit s Divadelním létem a užít si společně s diváky naplno poslední ročník,“ řekla Marcela Mašínová, ředitelka Divadelního léta a předsedkyně spolku PaNaMo. V loňském roce se festival uskutečnil na náměstí Míru, nyní se vrátil zpět do centra, do Proluky v Křižíkových sadech, kde v roce 2008 začínal.

V úvodu festivalu se v Proluce 6. června od 19 hodin odehraje večer s názvem „Jsme muzikál!“, ve kterém vystoupí členové muzikálového souboru Divadla J. K. Tyla.

V dalších dnech už scénu v Prouce obsadí tvůrčí tým v čele s režisérem Zdeňkem Bartošem. Uvedou špionážní detektivní komedii „39 stupňů“. Jejím autorem je Patrick Barlow a hra vznikla na základě stejnojmenného filmu Alfreda Hitchcocka z roku 1935, inspirovaného špionážním románem Johna Buchana. Diváci se mohou těšit na hororové dobrodružství, napínavé akční scény, klasická klišé detektivních příběhů, ale i neotřelý humor v půvabné divadelní stylizaci. V téměř čtyřiceti rolích se na jevišti vystřídají čtyři herci Jan Meduna, Eva Leimbergerová, Jan Holík a Tomsa Legierski. Premiéra komedie „39 stupňů“ se uskuteční ve čtvrtek 15. června a v dalších dnech bude následovat celkem 10 repríz.

V červenci pak Divadelní léto uvede na scéně v Proluce pět představení loňské premiérové inscenace „Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho“ v režii Šimona Dominika, s Dianou Tonikovou v titulní roli dr. Burkeho. Dále hrají Milan Šteindler, Michal Štěrba, Klára Kuchinková a Marek Mikulášek.

Kompletní program, včetně doprovodných akci najdete na webu divadelnileto.cz.

Spustit audio