Začíná Juniorfest. Proběhne živě, ale epidemickým opatřením se nevyhne

4. listopad 2021

V pátek 5. listopadu začne v kině Čakan v Domažlicích 14. ročník Juniorfestu. Nejen v chodské metropoli, ale i v Plzni, Dobřanech, Horšovském Týně a Přešticích promítne desítky filmů. 

"V každém sále budou připraveny samotesty, při projekcích se nebudou míchat děti z různých škol, v sálech bude nutné nosit respirátor," potvrzuje výkonný ředitel festivalu Michal Šašek a dodává: "Festival letos děláme nejen pro diváky, ale i pro sebe. Nejsme profesionálové, je to jen náš koníček a musíme realizační tým udržet po loňském výpadku pohromadě."

Z dětských filmů uvidíte třeba Svět podle Bustera, mladého kouzelníka, kterého jen tak něco nerozhází. Na velké dobrodružství se vydáte s Detektivní kanceláří Lasse & Maja: Záhada vlakové loupeže, při hledání lupiče. Českou tvorbu bude reprezentovat například Mazel a tajemství lesa od Petra Oukropce a animovaný snímek Myši patří do nebe. Animaci doplní pecka Vlkochodci, která ovládla letošní svět kreslených filmů. Na starší publikum čeká například příběh šesti teenagerů z Vídně, jejichž osudy jsou vzájemně propojené. Lovecut je příběch o lidech setkávajících se s problémy vlastní identity a intimity a zároveň objevují a prožívají lásku ve společnosti závislé na sociálních sítích.

Po mimořádném úspěchu v době loňského lockdownu bude pokračovat i online varianta, která od 12. do 21. listopadu nabídne na platformě Dafilms.cz irskou komedii Jak jsem randil s Amber nebo argentinské Vzpomínky teenagera.

Nejvyšší festivalové ocenění Zlatá rafička převezme Ivana Chýlková a Petr Nárožný. Oba ceremoniály proběhnou v Erbovním sále Státního hradu a zámku Horšovský Týn.

autoři: Veronika Albrechtová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio