Začíná promítání českých filmů na některých hradech a zámcích v regionu

31. červenec 2020 07:20

Na vybrané hrady a zámky v Plzeňském kraji míří letní kino. Promítat se tam bude vždy dva večery, a to filmy 3D Bobule a Bourák. Je to jeden z projektů, které na léto připravili organizátoři odloženého Filmového festivalu Finále.

Cílem akce je podpořit kulturu po koronavirové pandemii. Už dnes v 21:15 se bude prvně promítat na hradu Klenová u Klatov, a to film Bourák. Další sobotu, tedy 8. srpna, se letní kino přesune na hrad Švihov, kde je na programu film 3D Bobule. 14. a 15. srpna můžou filmy 3D Bobule a Bourák shlédnout diváci také na zámku Kozel a letní promítání zakončí o víkendu 21. až 22.8 opět projekce stejných filmů na zámku v Horšovském Týně.

Podle výkonného ředitele festivalu Finále Plzeň, Petra Veruňka se bude promítat za každého počasí. Kromě filmového zážitku a výjimečné atmosféry se ale diváci můžou těšit i na řadu dalších věcí. „Připravili jsme pro ně speciální gin tonic drinky, dobrou kávu a v případě 3D Bobulí to samozřejmě musí být víno. Takže pokud návštěvníci zavítají na projekci 3D Bobulí, budou moci ochutnat víno, které si ve filmu zahrálo jednu z hlavních rolí a pochází od jednoho úspěšného malého moravského vinařství,“ popsal výkonný ředitel.

Zítra ožije filmem také Plzeňská náplavka u Radbuzy. „Začínáme filmem Samotáři, který má v Plzni po dvaceti letech obnovenou premiéru. Další týden v neděli 9. srpna je na programu film Rocketman a potom postupně odvysíláme snímky Poslední aristokratka, La La land, Joker, Tajemná řeka a babí léto zakončíme 12. září filmem Jana Svěráka Po strništi bos,“ vyjmenoval Petr Veruněk s tím, že vstupenky na promítání na hradech a zámcích je potřeba si předem rezervovat, protože je o jejich prodej velký zájem. Lístky na Plzeňskou náplavku jsou zdarma a rezervace předem není potřeba.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio