Začíná výstava Skvosty s vůní benzínu. K vidění bude přes 200 motoristických zajímavostí

V jednu velkou garáž se promění plzeňské DEPO2015. Ve 14 hodin začne druhý ročník výstavy Skvosty s vůní benzínu, která nabídne desítky historických i moderních luxusních vozů. Jde o jednorázovou sbírku automobilových unikátů, která loni přilákala na deset tisíc návštěvníků.

„Jelikož v prvním ročníku jsme zapomněli na motocykly, tak letos to obohatíme o nádherné stroje Harley Davidson a celou výstavu protkáme uměleckými díly, jako jsou například úžasné fotografie od Jadrana Šetlíka, krásné sklo a další umění. Když se sem postaví krásná motorka či auto a k tomu nějaké umělecké dílo, tak ten člověk se tím kochá daleko víc, než když vedle sebe stojí deset Oktávek nebo deset Felicií,“ představil novinky druhého ročníku výstavy pořadatel a předseda Nadačního fondu Plzeň sobě Roman Jurečko.

Zároveň vypočítal, jaké automobily budou k vidění. „Zastoupeny budou značky jako je Rolls Royce, Felicie nebo známý Velorex. Myslím, že skoro každé auto má nějakou svoji příhodu či příběh. Automobily i motorky jsou vybírány jako výjimečné kusy a jejich majitelé si s návštěvníky o tom moc rádi popovídají,“ doplnil Roman Jurečko.

Ve třech halách a na dvoře DEPA2015 budou vystavené historické i moderní vozy, hlavním tahákem budou luxusní italské supersporty a určitě i unikátní sbírka plzeňské firmy Metalex. „V Plzni od 60. let existovala firma Metalex, která vyráběla speciálně závodní vozy. Formulové, dvoumístné závodní vozy, ale upravovala i plechová auta. U této firmy pracoval Václav Paur, což byl konstruktér všech těch závodních vozů, které byly vyrobeny tady v Plzni,“ řekl František Čečil z Autoklubu České republiky.

Automobil, který je hvězdou filmového plátna

Úplně největším skvostem pak bude automobil Benz z roku 1914, vyrobený nejstarší automobilkou světa. Vystaví ho Jindřich Mužík: „Na území České republiky se v současné době nachází dva kusy. Jeden je v Národním technickém muzeu a druhý mohou návštěvníci vidět tady na výstavě. Automobil je v podstatě v původním stavu. Má 30 koňských sil, čtyřválcový motor a objem 2600 kubických centimetrů.“

Podle znaleckého posudku je cena tohoto auta téměř 15 milionů korun. A zahrálo si i ve filmech. „Bylo to ve filmu Rozpuštěný a vypuštěný, kde s ním jezdil komisař se svým pomocníkem. Auto se tam ukázalo ve všech verzích a to s pevnou střechou, jako otevřený kabriolet, tak i jako kabriolet se zataženou střechou. Dalším filmem byl Atentát, a jel v něm František Ferdinand d'Este, když byl na něj v Sarajevu spáchaný atentát. Ten samozřejmě nebyl zabit ve vozidle Benz, ale tohle vozidlo tu sloužilo jako náhradní,“ popsal Jindřich Mužík.

Návštěvníci uvidí taky provozuschopný Rolls-Royce Park Ward v originálním stavu z roku 1934 nebo elegantní Mercedes 190 SL, který oceňovali filmaři i herci z Hollywoodu. Výstava představí i vývojové řady českých značek Praga, Škoda a Aero.

autoři: kos , jik
Spustit audio