Začne židovský festival Polin, vrchní moskevský rabín utekl z Ruska a co je židovská gastronomie

12. červen 2022

Proč jet na židovský festival do Polné? Vrchní moskevský rabín odmítl podpořit invazi na Ukrajinu. A jak se jí „židovsky“?

Polin v Polné

Když se řekne město Polná, možná si vzpomenete na Hilsnerovu aféru. Ale časy se mění. Právě zde v sobotu 18. června začne už 5. ročník festivalu židovské kultury Polin. Tak totiž zní název tohoto města na Vysočině v hebrejštině. Pozvánku připravila Daniela Brůhová.

Co všechno festival nabídne, v příspěvku Daniely Brůhové představuje zakladatelka spolku Polin Anna Miriam Wagnerová.

Vrchní moskevský rabín je v exilu

Exil, odchod, nebo snad dokonce útěk – takové řešení zvolil vrchní moskevský rabín Pinchas Goldschmidt, když po něm ruské úřady chtěly, aby veřejně podpořil válku na Ukrajině. Je to další případ, kdy se rozšiřuje propast mezi ruským státem a ruskými Židy. Pokračuje Jan Fingerland.

Kdy Pinchas Goldschmidt Rusko opustil? Jak se k ruským úřadům staví jiní rabíni? A mění se postavení Židů v dnešním Rusku? To vše uslyšíte od Jana Fingerlanda.

Židovská gastronomie

Znáte tu, jak vedle sebe sedí na hostině katolický kněz a rabín? Podává se mimo jiné vepřové maso, které rabín jíst nesmí. Kněz to dobře ví, a tak si rabína začne dobírat: „Pane rabíne, tak kdy si konečně dáte to výborné vepřové?“ – „Otče, na vaší svatbě!“ odpoví pohotově rabín.

Tato anekdota si dělá legraci z odlišných zvyků různých náboženství. V židovství opravdu hraje důležitou roli jídlo a kuchyně. O tom, jaká je tedy židovská gastronomie, si Noemi Fingerlandová povídala s vedoucí Restaurace Šalom na pražské židovské obci Andreou Ernyeiovou.

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio