Zácpa může být i výhra, tvrdí Antonín Procházka ve své nové hře

25. červen 2018
Publicistika

Když lidé uvíznou na dálnici a vzpomenou si na hru „Zácpa“, třeba nebudou třískat hlavou do volantu, doufá Antonín Procházka. S novým titulem přichází po třech letech.

Dálnice je ucpaná, už není kam spěchat, termíny schůzek a další plány přestaly platit. Co se stane pak? Tohle téma zlákalo plzeňského herce, dramatika a režiséra Antonína Procházku a vznikla jeho nová hra, v pořadí dvanáctá: „Zácpa“.

Autor čerpal z vlastní zkušenosti. „My jsme zkejsli na dálnici D1, což není nic mimořádného, to zažíváme denně a každý. První co vás napadne, že to není žádná výhra. A já se pokusil o to, aby ta ztráta byla ve finále výhrou. Chtěl jsem udělat něco, co má jasný happy end,“ říká Antonín Procházka.

Dramatik v inscenaci hraje a především ji režíruje. Vybral si k tomu své oblíbené herecké kolegy. Třeba Moniku Švábovou, která v jeho kusu účinkuje už poosmé.

„Já u Tondy dělám ráda. On přesně zná moje hranice, ví, jak jsem komediální i nekomediální a prostě využívá či zneužívá mých schopností a neschopností,“ směje se herečka a dodává: „Čím jsem starší, tím míň se umím smát. A tím víc potřebuji slyšet smích kolem sebe. Pak chodím po představení domů osvěžená.“

Herec Martin Stránský v Procházkových komediích odpočívá. Stejně tak i v „Zácpě“. „Je to komedie, která si na nic nehraje, je vtipná a je o obyčejných lidech v normálních situacích,“ baví nový titul Stránského.

On sám je často na cestách, velké zácpy se mu ale zatím vyhýbají. „Tohle téma je mi hodně blízké. Nedávno jsem měl namále, když jsem se vracel z Moravy, naštěstí jsem byl v pruhu, který jel – ten druhý stál. Dokonce jsme si natočili lidi, jak hrají v zácpě badminton. Takže opravdu je ta hra ze života,“ tvrdí herec.

Premiéra i dvě reprízy, které zbývají do konce sezony, jsou vyprodané. V nové sezoně je představení „Zácpy“ na programu Nového divadla v Plzni už 5. září.

autor: Petra Kosová
Spustit audio