Záhadná kresba z 16. století, skalní okruh v Adršpachu a koupaliště v Meziměstí. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Staré stavby skrývají mnoho tajemství. Jedno se teď snaží odhalit například na zámku v Doudlebách nad Orlicí. Na chodbě vedoucí na půdu totiž jeden ze zaměstnanců objevil záhadnou kresbu s nápisem. Otazníků je kolem ní ale víc, jeden velký se dokonce týká i místa, kam byla před několika stovkami let umístěná.

Je nějaká představa, jak vypadá půdorys zámku a co se za touto zdí nachází? „Pokud tam bude nějaký prostor, tak to bude jen v hloubce této zdi. Bude to pravděpodobně jen malá dutina, na hloubku může mít půl metru," upřesňuje Pavel Řehák. Průzkum tajemné stěny na zámku v Doudlebách nad Orlicí se uskuteční ještě v letošním roce.

Čtěte také

Skalní okruh v Adršpašských skalách budou od příštího roku provozovat Lesy ČR, které doposud pozemky pronajímaly obci Adršpach. S tou chce státní podnik spolupracovat, například při provozu návštěvnického centra nebo zajištění přístupu na turistický okruh. Tyto novinky zjistil reportér Václav Plecháček.

Proč vůbec ke změně provozovatele skalního okruhu dochází? To je samozřejmě důležitá otázka, obec Adršpach totiž turistický okruh v Adršpašských skalách provozuje od roku 2003, za pronájem Lesům ČR platila - například loni to bylo čtyři a půl milionu korun. Na moji otázku proč nastane tahle zásadní změna, mi z Lesů ČR přišla odpověď, že státní podnik chce mít bezprostřední vliv na podmínky využití areálu skalního města.

Čtěte také

Meziměstí na Náchodsku uvažuje o uzavření letního koupaliště. Důvodem je rekordně nízká návštěvnost, za celý letošní rok zatím přišlo 1500 lidí. Provoz koupaliště je tak momentálně ve ztrátě zhruba 600 tisíc korun. Pokud se v následujících dnech situace výrazně nezmění, areál zůstane od srpna zavřený.

Koupaliště v Meziměstí leží nedaleko hranic s Polskem a právě lidé z téhle země jezdí kvůli protikoronavirovým omezením minimálně. Návštěvnosti navíc nepřeje ani počasí. Do areálu tak denně přichází v průměru jen asi 50 lidí.

autor: baj
Spustit audio

Související