Zahrádkářům v Chudenicích na Klatovsku vozí vodu na zalévání hasiči

9. srpen 2018 14:15

S nedostatkem vody teď některé obce vyhlašují i zákaz zalévání. Patří mezi ně třeba i Chudenice na Klatovsku. S řešením přišli místní dobrovolní hasiči.

„Jsme nadšení, že si trochu té úrody, co máme, zachráníme. Od hasičů je to velice milé. Bez zalévání by to všechno odešlo,“ řekla zahrádkářka paní Kulichová, která si k hasičské cisterně přišla pro vodu se dvěma kanystry.

Hasiči jezdí s cisternou od domu k domu. Lidé už je vyhlížejí z dálky nebo je o příjezdu informují sami hasiči megafonem. Podle potřeby si nechají napustit sudy nebo kanystry.  S nápadem na rozvoz vody přišel velitel hasičů Miroslav Písařík.

„Chtěl jsem ulehčit obci, aby lidé nebrali pitnou vodu z rezervoáru.  Jezdíme denně ve svém volném čase. Jedno objetí nám trvá zhruba pět až šest hodin. Většinou přijdeme z práce, najíme se a jdeme do hasičárny. Mnohdy končíme i v 11 v noci,“ uvedl Písařík.

Několik tisíc litrů vody denně

Do hasičské cisterny se vejde osm tisíc litrů. Toto množství vody vystačí zhruba na jednu ulici. Podle Miroslava Písaříka dávají hasiči přibližně tisíc litrů na jeden dům. Při každém rozvozu se vyčerpá asi 35 kubíků vody.

„Vodu se snažíme rozvážet do tří dnů. Záleží na kapacitě a možnostech lidí, podle toho jak můžou po práci,“ uvedl místostarosta Chudenic David Žák s tím, že když se sejde najednou více hasičů, nastartují i druhé auto, které mají a vesnici objíždějí se dvěma vozidly.

Hasiči čerpají vodu z požární nádrže a také ze starých studní v obci, které tím zároveň čistí.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio