Zahrady rodiny Kinských na žďárském zámku se otevírají pro veřejnost jen poslední květnový víkend

26. květen 2021

Jen jednou za rok, vždy poslední víkend v květnu, se pro veřejnost otevírají soukromé zahrady na zámku ve Žďáře nad Sázavou na Vysočině. Návštěvníci tak mají jedinečnou možnost prohlédnout si architektonické perly Jana Blažeje Santiniho z úplně jiného pohledu.

Historie rodiny Kinských na zámku ve Žďáře nad Sázavou sahá k začátku 20. století. Podoba zahrad, tak jak je známe dnes, ale pochází z 90. let, kdy Kinští zámek získali zpět v restituci. „Paní Tamara Kinská se o zahradu dlouhá léta starala a milovala ji,“ říká pracovnice marketingu žďárského zámku Martina Sedláková.

Dominantou zahrady je Studniční kaple, která stojí v těsné blízkosti rajské zahrady. Neznalého návštěvníka jistě překvapí, že většinu prostoru kaple vyplňuje skutečná studna. „Původně se tady nacházel originál sochy Panny Marie. Ten dnes můžete vidět v místním Muzeu nové generace,“ dodává Martina Sedláková.

V zahradě najdete i síť upravených cestiček, tajemná zákoutí s brankami, vzrostlé stromy, ale třeba i skalku a zeleninové záhony. „Sázím tady klasiku. Mrkev, petržel, celer, květák nebo špenát,“ prozradil zahradník Ivo.

Kostel na Zelené hoře

Ze soukromých zámeckých zahrad můžete vidět tři skvosty od architekta Santiniho: kapli, baziliku a kostel na Zelené hoře. „Můžete tak hledat ty spojovací prvky, které Santini využíval,“ ukazuje průvodkyně s tím, že Jan Blažej Santini pracoval s čísly, geometrií i Kabalou. Jistě také při navrhování areálu počítal s nádherným odrazem kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře v Konventském rybníku.

Spustit audio