Zájem o dovolenou v karavanu či obytném voze během pandemie vzrostl

Také v Česku během pandemie výrazně vzrostl zájem o dovolenou v karavanech nebo obytných vozech. Jsou k dispozici u prodejců a v půjčovnách.

Koronavirová pandemie změnila naše dovolenkové návyky a rozkolísala i trh s karavany a obytnými vozy. Potvrzují to někteří jejich prodejci ale také půjčovny. Zájem o bydlení na kolečkách se v návaznosti na vládních opatřeních proměňuje a nabídka se ne úplně kryje s poptávkou.

Zatímco v zimě nebo na jaře stály leckde přívěsy a obytné vozy v garážích, na léto by jich půjčovny nebo prodejci potřebovali víc, než mají k dispozici. Hlavně pro ty, kteří tento způsob cestování objevili až během pandemie.

Poprvé letos vyrazí na dovolenou karavanem František a Ivana Loukotovi. „Přivedl nás k tomu koronavirus, protože nám už podruhé zrušili dovolenou v Itálii. Já jsem už dříve měl návrh, že si koupíme obytné auto a budeme si ho půjčovat v rodině,“ vyprávěl František. Nejvíc ho to táhne do Itálie, která je jeho srdeční záležitostí. „Karavan má tu výhodu, že když se vám někde nebude líbit, tak zvednete kotvy a odjedete, a také nemusíte přemýšlet o tom, kde se umyjete a kam půjdete na WC,“ zhodnotil.

Výroba nestíhá

Jak odhaduje Klára Hájek Velínská z Asociace kempování a karavaningu, obytná auta využívá čtvrt milionu lidí, k dispozici mají asi 60 tisíc vozů. Počet uživatelů karavanů za poslední rok vzrostl. Lidé mají zájem o půjčení i koupi vozu, takže výroba nyní není schopná uspokojit poptávku. „Máme objednávky už na rok 2022, ale vyšší zájem je i o půjčovné, na prázdniny máme hodně plno,“ shrnul prodejce vozů Zdeněk Havelka.

To potvrzuje i Jan Votava z Dýšiny u Plzně, který provozuje půjčovnu obytných aut. „V jarním období jsme letos neměli žádné zápůjčky, lidé byli omezení lockdownem, už nechtěli jezdit jen do přírody, chtěli i nějaké služby. Teď máme jen dvě zápůjčky, ale prázdniny máme obsazené komplet,“ vyjmenoval.

Ubytovací služby stále omezují opatření

Na dovolenou s karavanem se letos s rodinou poprvé vydá Miroslav Štrunc z Plzeňska. „Máme tři děti, ty se těší hodně, v plánu máme týden v Rakousku a týden u moře v Itálii, podle situace ale můžeme změnit plán a zůstat v Česku,“ plánoval.

Už teď potkáváme karavany na parkovištích a v kempech, ty na svých webových stránkách uvádí, že účtují poplatky za pronájem místa nebo parkování. Poskytování krátkodobých ubytovacích a rekreačních služeb dál upravuje mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio