Zájem o návštěvnické centrum karlovarské porcelánky Thun 1794 rok od roku roste. Loni tam zavítalo přes 14 tisíc lidí

Mlýnská kolonáda, rozhledna Diana nebo Muzeum Becherovky rozhodně patří k hojně navštěvovaným turistickým cílům v Karlových Varech. Zájem ale roste i o industriální turistiku.

Dokládá to například zájem o návštěvnické centrum karlovarské porcelánky Thun 1794 v Nové Roli, kam loni zavítal rekordní počet lidí. Návštěvnické centrum porcelánky vloni navštívilo víc než 14 tisíc lidí. To je o zhruba tisíc návštěvníků víc než v předchozím roce. Podle koordinátorky návštěvnického centra Růženy Dolinové byl loňský rok nejsilnějším za posledních sedm let. Návštěvnické centrum je v provozu po celý rok a návštěvníci můžou využít pro individuální prohlídky vyhrazené časy, skupinové zájezdy mají svoje vlastní rezervace. 

Návštěvnický okruh vede administrativní budovou továrny přes vzorkovnu až přímo do výrobního závodu. Celá trasa je zpestřená filmovou prezentací výroby a prohlídkou finálních výrobků. Thun 1794 je v současné době nejstarší český výrobce porcelánů.

Podle Jaroslava Doliny ze spolku Archa Loket, který centrum v porcelánce provozuje, je zájem jak o prohlídky samotné porcelánky, tak i o tvůrčí program Porcelánové školičky pro děti. Tam si děti můžou samy vyzkoušet ozdobit porcelán, který se následně vypálí. V loňském roce se také centrum podílelo na mezinárodním workshopu, který byl součástí přeshraničního projektu Porcelán v česko-bavorském příhraničí.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio