Zájem o obory Střední zdravotnické školy v Plzni stále roste

V minulých letech se otevíraly pouze dvě třídy pro obor praktická sestra, letos budou čtyři. Obory Střední zdravotnické školy lákají stále více uchazečů.

Praktická sestra, ale také sportovní a rekondiční masér nebo laboratorní asistent. O všechny tyto obory mají uchazeči Střední zdravotnické školy v Plzni vyšší zájem než v předchozích letech. Vedení školy doufá, že budoucí studenty neodradí ani podmínky v nemocnicích v současné době.

Zatímco v loňském roce podalo přihlášku na obor zdravotnická sestra přes 170 uchazečů, letos už je přihlášených téměř 200. Uzávěrka přihlášek je 1. března. Do té doby se mohou zájemci stále hlásit.

Kapacita čtyř tříd praktických sester by letos měla stačit. „Dlouhá léta jsme přijímali pouze dvě třídy, pak došlo k navýšení na tři a poslední roky jsou třídy čtyři,“ sdělila zástupkyně ředitelky školy Radka Felzmannová. Podle vedení školy je důležitá motivace budoucích zdravotníků a ostatních nelékařských profesí, aby neodjížděli za prací do zahraničí.

Uchazeče láká platové ohodnocení, ale také vyšší kompetence

Motivací pro budoucí zdravotníky je platové ohodnocení, jistota povolání, ale také vyšší kompetence. „Praktická sestra je od roku 2017 zařazena jako zdravotnický pracovník bez odborného dohledu, což do té doby nebylo,“ oznámila ředitelka školy Ivana Křížová.

Budoucí uchazeče specificky podporuje i Plzeňský kraj, který již třetím rokem realizuje projekt Studuj srdcem. „Projektem vznikla edukační centra, které navštěvují žáci ze základních škol a také je realizovaná akce Na den sestřičkou,“ doplnila vedoucí odboru školství Jaroslava Havlíčková.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio