Zájem o palivové dřevo roste, i když se zdražuje

14. září 2022 20:36, aktualizováno

Kůrovce letos bylo méně než vloni, zásoby palivového dřeva se tenčí. Poptávka je ale obrovská a cena bude stoupat.

Lesníci z Domažlických městských lesů mají v těchto dnech plné ruce práce. Třeba kolem Čerchova dokončují tento týden těžbu stromů napadených kůrovcem. I když díky počasí se mu letos nedařilo tak jako v minulých letech, přesto půjdou stovky stromů k zemi. A klády se musí stihnout svézt do údolí dřív, než napadne první sníh a začnou se upravovat běžecké stopy. 

„Nacházíme se na samotné hranici přírodní rezervace Čerchovské hvozdy a kůrovce je tady hodně, jedná se o 120 let staré stromy,“ popsal situaci hajný Martin Semecký. Napadený strom se podle něj pozná podle drtinek, vypadají jako rozsypaná káva. Typický je také nasládlý zatuchlý zápach. „Pokud se viditelně loupe kůra, tak už se jedná o mrtvý strom,“ vysvětlil. Na místě se kácí stromy pomocí harvestoru, ten zvládne za den pokácet sto až sto padesát kubíků dřeva, kam se nedostane, nastoupí traktory a koně.

Lesy ČR zatím dřevo nezdraží, další prodejci ano

Větší ohniska kůrovce mají Domažlické městské lesy v okolí Bystřice a Babylonu, i tak je ho ale méně než vloni. „V loňském roce jsme vytěžili zhruba 41 tisíc kubíků kůrovcové hmoty, letos máme prozatím necelých 19 tisíc,“ řekl výrobní technik Jan Kitzberger. Nedostatek dřeva souvisí také se zdražováním. Podle něj stoupají ceny palivového dřeva o sto korun na prostorovém metru. „Další navýšení bude v říjnu, a to o několik stovek, poptávka přitom převyšuje nabídku a denně máme desítky telefonů od zájemců,“ doplnil.

Za palivové dřevo si připlatí i lidé u městských lesů v Blovicích. „Budeme zdražovat, protože na trhu jsme pořád nejníž, zásoby dochází a poptávka velká, od 1. října budeme muset zdražit o pět stovek,“ oznámil hajný Radek Šindelář. Lesy České republiky zatím palivové dřevo ve třetím kvartálu tohoto roku zdražovat nebudou.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio