Zájem o památky v Plzeňském kraji byl na jaře dvojnásobný

19. červenec 2022 10:45

Státní památky v Plzeňském kraji viděl letos do začátku prázdnin ve srovnání s loňskem zhruba dvojnásobek turistů. Návštěvnost na památkách začíná připomínat roky před pandemií.

Loni hrady, zámky nebo kláštery ve správě Národního památkového ústavu navštívilo do konce června přes 32 tisíc lidí. Letos to bylo přes 68 tisíc. Na vodní hrad Švihov přišlo zatím asi dvakrát více lidí než vloni. K tomu je ale nutno dodat, že loni sezona začala kvůli pandemii později a následně ji omezovala opatření proti šíření koronaviru.

Letos zámky a hrady konečně navštívily také školní skupiny. „Dá se říct, že první dny v červenci je návštěvnost obvyklá jako každý rok,“ sdělil kastelán Lukáš Bojčuk, který letos nově nabízí projížďky na lodičce po vodním příkopu kolem hradu.

Meziročně výrazný nárůst návštěvnosti zaznamenal v prvních měsících letošní sezóny státní zámek Červené Poříčí, který láká na novou expozici věnovanou dětství a výchově šlechticů. K nárůstu celkové návštěvnosti přispěly i doprovodné akce, které byly v rámci Mezinárodního folklorního festivalu v selském dvoře U Matoušů v Plzni – Bolevci.

Větší návštěvnost měli letos na jaře oproti loňsku i na městském hradě Kašperk. „Vloni byla návštěvnost 4 tisíce a letos bylo přes 8 tisíc lidí. To bylo dáno zejména návratem školních výprav. Začali jsme už od 1. dubna a lidé přijeli i na jaře mimo hlavní turistickou sezonu,“ doplnil kastelán Kašperka Václav Kůs. Během prvního červencového týdne ale dorazilo na Kašperk méně lidí než loni.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková
Spustit audio