Zájem o ubytování na Šumavě poklesl

3. červenec 2022 09:08, aktualizováno

Nižší zájem i počty rezervací zaznamenaly letos na začátku hlavní sezony hotely a ubytovací zařízení na Šumavě. Podle provozovatelů je na vině nejistota a zdražování, ale i to, že se letos lidé po dvou letech strávených v Česku vydávají častěji do zahraničí.

Některá ubytovací zařízení na Šumavě mají v létě ještě mnoho neobsazených pokojů. „Pokud srovnám loňské léto a to letošní, vidím velký propad,“ poznamenala provozovatelka Chaty Ořovský v Železné Rudě Iva Chládková. Lidé podle ní letos volí častěji pobyt u moře. V minulých letech, kdy byl kvůli pandemii výjezd do zahraničí nejistý, trávili lidé dovolenou v Čechách. „Lidé chtějí vidět i něco jiného než Českou republiku. Nával k moři ale ubližuje nám, českým zařízením,“ doplnila Iva Chládková.

Po situaci kolem covidu i kvůli zvyšování cen odřekly některé skupiny zamluvené ubytování. Stále ale zájemci přibývají. Pokles oproti loňskému roku zaznamenal i hotel Stella na Špičáku. „Zájem není tak veliký. Letošní ceny byly pro některé skupiny za hranicí toho, co jsou schopni akceptovat,“ poznamenala provozní Lenka Teplá. I tak bude mít ale z větší části hotel v létě plno.

V turistických ubytovnách, kde se ubytovávají především sportovní oddíly, je obsazenost stejná jako v době před covidem. Stále se ale místa najdou. Volné kapacity jsou na Šumavě na začátku prázdnin napříč všemi typy ubytování i cenovými relacemi.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio