Zájem studentů o ubytování na kolejích trvá. Nejvíce žádané jsou jednolůžkové pokoje

16. květen 2023 22:01, aktualizováno

Aktuálně se vysokoškoláci ze Západočeské univerzity v Plzni rozhodují, kde budou příští akademický rok bydlet. Žádostí o jednolůžkové pokoje na kolejích přibývá i přesto, že od září možná podraží.

Studenti mají největší zájem o jednolůžkové pokoje, které jsou už teď zaplněny na příští rok. „Ze strany studentů je o ně největší přetlak i teď, když se pokoje rezervují,“ sdělila vedoucí kolejí Dana Staňková. Všechny pokoje jsou vybaveny stejně. Nachází se tam psací stůl, polička, postel a skříň. Každý pokoj má k dispozici ledničku a sociální zařízení.

Univerzita koleje rekonstruuje

Univerzita, kde studuje přes 10 tisíc studentů, má k dispozici zhruba 2 600 lůžek. Některé pokoje postupně modernizuje a předělává. A právě o ně je největší zájem. Nově opravená je kolej Máchova 20. „Když se poprvé spustily rezervace na kolej Máchova 20, tak lůžka byla obsazena během 40 minut,“ líčila vedoucí ubytovacích zařízení Gabriela Vostracká.

Studenti si mohou rezervovat místa na koleji už od začátku dubna. Třeba právě na Máchově 20 už zbývá jen asi 5 volných míst. Nejvíce je na kolejích dvoulůžkových pokojů. Průměrná cena za lůžko se pohybuje kolem 3 500 korun měsíčně. „Myslím si, že v rámci cenové strategie máme lůžka a pokoje jako jedny z nejlevnějších v celorepublikovém srovnání,“ konstatoval ředitel Správy kolejí a menz Petr Jícha. Uvažuje se o zvýšení ceny na jednolůžkových pokojích na nově zrekonstruované Máchově 20 asi o 8 %. Univerzita také chystá rekonstrukci koleje v Baarově ulici. Proto hledá na nový akademický rok s partnery zhruba 400 lůžek, která jí proto budou chybět.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio