Zajímavý film, příjemné prostředí a originál menu. Tak jde zjednodušeně popsat projekt Plzeňské kulturní předzahrádky

Zajít si na film do své oblíbené kavárny nebo restaurace a k tomu ochutnat speciální menu inspirované promítaným snímkem. Právě to mimo jiné nabízí projekt Plzeň kulturní předzahrádky, který na léto připravili organizátoři filmového festivalu Finále. Projekt má rozhýbat kulturní a společenský život a zároveň i tak trochu pomoct podnikatelům v gastro provozu po koronavirové přestávce.

Akce začíná dnes v Sokolovně v Plzni-Bolevci, kde se od 21 hodin bude promítat film Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka. Výběr filmu nebyl náhodný, jak potvrdil koordinátor projektu a výkonný ředitel festivalu Finále Plzeň Petr Veruněk: „My jsme se vždy sešli s tím hospodským nebo kavárníkem a tipovali jsme, jaký film by se k danému místu hodil. Když jsme přišli na předzahrádku Sokolovny Bolevec, tak nám bylo jasné, že tam opera úplně nepatří, ale film s fotbalem se tam hodí. Třeba až přijdou lidé do kavárny Walter, tak jim dojde, proč jsme tam třeba vybrali snímek Vražda Ing. Čerta.“

S daným filmem budou vždy nějakým způsobem souviset i speciality, které pro konkrétní večer provozovatelé připraví. „Kavárníci a hospodští se budou snažit připravit něco, co dává smysl a vzájemně se doplňuje a obohacuje,“ uvedl Petr Veruněk.

Jídlo, pití a film jdou dohromady

Například ve Schované kavárně ve Zbrojnické ulici se bude 6. srpna promítat snímek režiséra Oldřicha Lipského z roku 1967 Happy end s Vladimírem Menšíkem. I tady připravují speciality inspirované tímto filmem. „V menu budou rýžové flamery s jahodovou omáčkou, což je inspirace, jak ve filmu ve vězení jedí rýži s okurkou. Protože se specializujeme na sladké, tak jsme to pojali nasladko. Potom budou v menu ještě takové svatební koláčky, které se tam v jedné scéně také objevují,“ odtajnil nabídku jeden z provozovatelů kavárny Michal Malina.

Všechny akce Plzeňských kulturních předzahrádek se konají venku. „Protože jsou to akce venkovní, tak pochopitelně odpadá dezinfekce či ionizace sálů, je to v tomto případě určitě snazší. Jsme tak schopni jakkoliv pracovat s kapacitou, případně ji zmenšit, udělat větší rozestupy mezi lidmi, nebo ji naopak podle potřeby zvětšit,“ uvedla další z organizátorek a ředitelka festivalu Finále Eva Veruňková- Košařová.

Připravené jsou v létě i další akce

Kulturní předzahrádky nebudou jen o filmech. „Připravené máme i hudební projekty v restauraci Osteria, kde to bude večer spojený s operou nebo třeba rockově bigbítový večer v restauraci 12, a další provozovny se teď nahlašují,“ doplnil Petr Veruněk.

Aktualizovaný program najdou zájemci na Facebooku Finále Plzeň a na sociálních sítích jednotlivých kaváren a restaurací.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio