Zákaz návštěv platí už ve všech plzeňských nemocnicích

6. únor 2019 08:00

Kvůli rapidnímu nárůstu nemocných chřipkou a respiračními chorobami vyhlásila ode dneška (6.2.) Fakultní nemocnice v Plzni zákaz návštěv. Stejné nařízení platí i pro další nemocnice v Plzeňském kraji.

Celoplošný zákaz návštěv hospitalizovaných pacientů Fakultní nemocnice v Plzni platí od dnešního rána, a to v areálech na Lochotíně i na Borech, potvrdila to mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Zákaz návštěv na všech odděleních vyhlásila včera 5. února také Mulačova nemocnice v Plzni. Už před týdnem zakázala až do odvolání návštěvy všech oddělení Psychiatrická nemocnice v Dobřanech na Plzeňsku. Od čtvrtka platí zákaz na všech odděleních v plzeňské nemocnici Privamed.

Návštěvy zatím povoluje všech šest nemocnic patřících Plzeňskému kraji, a to včetně největší Klatovské nemocnice. Podle mluvčího Jiřího Kokošky ale nemocnice žádají návštěvníky, aby se chovali zodpovědně a v případě příznaků virózy či chřipky návštěvu nemocných příbuzných či přátel odložili, případně aby si při kontaktu s nemocnými zakrývali ústa a nos. Zákaz zatím nevydala ani městská Nemocnice Sušice.

Nemocnost v Plzeňském kraji překročila minulý týden hranici epidemie

V pátek byla v Plzeňském kraji nemocnost chřipkou a respiračními onemocněními o 28 procent vyšší než o týden dříve - 1 658 nemocných na 100 tisíc obyvatel, hranice epidemie je přitom 1 500.

Kromě Domažlicka, Rokycanska a okresu Plzeň-sever byla epidemie ve všech ostatních čtyřech okresech. Krajský epidemiolog Petr Pazdiora uvedl, že je důležitá prevence, hlavně očkování, správná životospráva, dostatečný přísun vitamínů a pohyb.

„Před letošní sezonou bylo v kraji očkováno zhruba pět procent populace, což je velmi málo,“ uvedl. Pazdiora doporučil omezit návštěvy větších akcí, kde je riziko přenosu infekce výrazně vyšší.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio