Zákaz vjezdu aut na domažlické náměstí? Není to vyloučené

26. únor 2020 08:20

Když se řekne náměstí v Domažlicích, možná máte hned před očima krásné historické domy s malebným podloubím. Obyvatelům Domažlic se ale spíš vybaví ohromná spousta aut, kterými je každý den náměstí doslova zamořené, ať už jsou to auta parkující nebo projíždějící. Město chce dopravu v centru zklidnit.

Diskuse o dopravním provozu v centru Domažlic se vedou už desetiletí, je to Achillova pata chodské metropole už mnoho let. Rada města jednala s Komisí pro městskou památkovou rezervaci a zadala Komisi pro strategický rozvoj, dopravu a bezpečnost přípravu návrhů, které by situaci mohly řešit. Vyloučená není ani varianta, že by se přes náměstí nejezdilo vůbec.

Nápadů jak zklidnit náměstí je celá řada

Město zvažuje variantu vybudování parkovacích domů, protože v současné době je historické náměstí jedním velkým parkovištěm. Jeden takový parkovací dům by mohl vzniknout na autobusovém nádraží. Protože je zde základní škola, daly by se tady zřídit i ostrůvky určené pro rodiče, kteří vezou své děti do školy. Všechno záleží na financích. Ovšem také na podloží. Domažlické podzemí pod náměstím se hodně větví a není jasné, kam až jednotlivé chodby zasahují.

U přepravy a pohybu v rámci města se například mluví i o variantě elektrokol nebo koloběžek na čipové karty, které dobře fungují například v Paříži nebo v některých holandských městech.

Spousta řidičů náměstí využívá jako zkratku

Varianta zákazu vjezdu na domažlické náměstí také existuje. Jezdit by se v budoucnu mělo spíše souběžnými ulicemi podél řeky Zubřiny, nebo hlavní tahem kolem autobusového nádraží. Zákaz průjezdu by zklidnil dopravní situaci a celkově i atmosféru na náměstí. Uvítala by to i řada místních obyvatel, kteří si stěžují, že často ani nelze přejít z jedné strany náměstí na druhou. Řidiči navíc ve většině případů ani nedodržují nejvyšší povolenou rychlost. Pokud by tento návrh uspěl, zařadilo by se domažlické náměstí k tomu v Telči, kde už taková opatření mají.

autoři: Petra Kůtová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio