Zakládají člen Greenhorns by dneska slavil 79. narozeniny

8. březen 2021

Jan Vyčítal, narozený 8. března 1942, byl zpěvák, textař a karikaturista a také autor oblíbených kreslených vtipů.

Po druhé světové válce se hudba, ve svých počátcích nazývaná country and western, vyvinula v dokonale organizovaný a propagovaný průmysl. Kolébku tohoto žánru hledejme za oceánem. Centrum této muziky, kde si nejlépe uděláme obrázek o historii i současnosti country, najdeme v Nashvillu. Město je proto nejen ve Spojených státech, ale i jinde na světě nazýváno Music City.

Je pozoruhodné, že v českých luzích a hájích má country skoro stejně dlouhou historii. Už od dvacátých let minulého století se může pochlubit zázemím a tradicí trampských písniček, které často navazovaly na westernové filmy, a v nich znějící kovbojské písničky. I když se tato muzika v průběhu století měnila, kapely, které ji hrály, se těšily značné oblíbenosti.

Jednou z nejznámějších country skupin byli Greenhorns nebo chcete-li po roce 1972 Zelenáči. Začínali v roce 1965 a následující léta byla rozhodně tučná. Ve skupině bylo několik výrazných osobností jako Mirek Hoffman, Michal Tučný nebo Jan Vyčítal. Poslední jmenovaný byl nejen muzikantem, ale též autorem kreslených vtipů. Byl zakládajícím členem a vedoucím skupiny a také autorem textů písní, které Greenhorns proslavily. Mezi jeho nejznámější skladby, které otextoval, náleží Oranžový expres nebo Blízko Little Big Hornu.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.