Zakladatel Spirituál kvintetu Jiří Tichota slaví 84. narozeniny

Spirituál kvintet je jedna z prvních českých folkových skupin. Stála na pódiích spolu s Petem Seegerem, prezidenty Václavem Havlem a Georgem Bushem seniorem, hrála pro prezidenta Billa Clintona a první dámy mnoha států. Výborní zpěváci, muzikálnost, kvalitní texty a kultivovaný pódiový projev – to je Spirituál kvintet, legenda českého folku.

Za svou pravdou stát, Až se k nám právo vrátí, Kocábka, Poutník a dívka, Batalion nebo Trh ve Scarborough – to jsou jen některé z mnoha textů, které napsal český muzikolog, loutnista, zpěvák, textař a muzikant, zakladatel a umělecký vedoucí skupiny Spirituál kvintet Jiří Tichota.

Pochází z muzikantské rodiny, jeho prapradědeček Antonín Liehmann byl prvním učitelem hudby Antonína Dvořáka. Po vojenské službě začal Jiří Tichota systematicky studovat hudební vědu, Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy ukončil v roce 1965 a zde také na muzikologické katedře působil. Věnuje se především své práci ve skupině Spirituál kvintet a ve volném čase se zabývá fotografováním motýlů, jeho fotografie přebírají i odborné publikace.

Vokálně instrumentální skupina Spirituál kvintet je po celou dobu své existence spjatá právě s osobností svého zakladatele Jiřího Tichoty. Od svého vzniku byla souborem, který nasadil úroveň svého repertoáru hodně vysoko a už od šedesátých let hrál v našem folku průkopnickou úlohu. Původním důvodem jeho vzniku byl zájem o afroamerický hudební folklór, později došlo vedle spirituálů a gospelů i na český folklór, lidové balady, kramářské písně, české renesanční skladby a na českou obrozeneckou píseň 19. století.

Jiří Tichota je zároveň spíkrem Spirituál kvintetu, který je pod jeho vedením souborem s vysokým morálním kreditem. Složení jeho publika se nezměnilo, na vystoupení chodí všechny generace včetně dětí s rodiči. Je to zároveň i výraz respektu souboru, který přežil 29 let v totalitě a jak napsal Jiří Tichota – dobře jsme znali chvaty protivníka a naučili se říkat, co bylo třeba a jak bylo třeba.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.