Základní a mateřskou školu v Bělé nad Radbuzou čeká rekonstrukce

6. červen 2017

Základní a mateřská škola v Bělé nad Radbuzou na Domažlicku se bude rekonstruovat za několik desítek milionů korun. O renovaci škola s městem usilují už dva roky. Podle provozovatelů je nejvyšší čas, protože některé části budovy jsou v havarijním stavu.

„Naše škola se skládá ze staré budovy z roku 1939 a z pavilonové části, která byla přistavěna v roce 1977. Nová budova přinesla problémy od svého počátku. Nebyla vhodná do těchto podhorských podmínek, protože měla rovné střechy, a tak po pěti letech začalo do školy zatékat. V 90. letech se proto na pavilonech provedla sedlová střecha, ale tím se objevily další problémy, které projektanti nedomysleli, že odtok není řešen do kanalizace, a všechna voda ze střechy i ze svahů se valí na starou budovu, kde se nyní objevují problémy s podmáčením,“ řekl ředitel školy Miroslav Nový.

Odvodnit, vyměnit okna a ušetřit

Prvním krokem bude odvodnění budovy a svedení veškeré srážkové vody do kanalizace. Následně se zahájí oprava staré budovy a dalších pavilonů. Na staré budově se musí provést izolace a výměna oken. Potřeba je upravit i starou pavilonovou tělocvičnu, neboť tam podle ředitele Nového, dochází k velkým únikům tepla. Cílem rekonstrukce je hlavně snížit ekonomickou náročnost.

„Vše nasvědčuje tomu, že bychom měli na energiích ušetřit více než 1,5 milionu korun ročně, což je významná část. Pro město by se nezměnilo nic a dál by škole posílalo příspěvek ve stejné výši. Škola by z toho potom splácela potencionální úvěr na rekonstrukci,“ doplnil starosta Bělé nad Radbuzou Libor Picka.

V současnosti probíhá dvoukolové výběrové řízení, které by mělo skončit v červenci. Pak by mohly práce začít. Podle odhadů vyjde rekonstrukce na 30 milionů korun. Čtyřicet procent pokryje dotace ze Státního fondu životního prostředí, na zbytek si škola vezme dlouhodobý úvěr.

autoři: mkl , jik
Spustit audio